“Їздив у статусі вершника”. Адмінсуд дозволив балотуватися до ВР нардепу-втікачеві Онищенку

 

Шостий апеляційний адміністративний суд у Києві зобов’язав Центральну виборчу комісію зареєструвати нардепа-втікача Олександра Онищенка кандидатом у народні депутати на позачергових виборах до Верховної Ради.

Відповідне рішення було ухвалено 21 червня, передає “Слідство.інфо“.

Нагадаємо, 15 червня Центрвиборчком відмовив Онищенку, що є обвинуваченим у “газовій справі”, в реєстрації кандидатом у нардепи через відсутність його в Україні протягом останніх кількох років. Онищенко подав до суду, і ААС став на його бік, визнавши, нібито політик-утікач був у відрядженні.

“У своїй автобіографії як кандидат він написав, що з 2016 року й по теперішній час перебуває поза межами держави, бо нібито представляв Україну на змаганнях із кінного спорту “у статусі вершника”. На підтвердження Онищенко надав лист від громадської організації “Всеукраїнська федерація кінного спорту України”. Суд пристав на його аргументи і задовольнив клопотання”, – пише “Слідство”.

“Колегія суддів зазначає, що вказані документи підтверджують поважність причини виїзду Онищенка за межі України з 2016 року по даний час”, – йдеться у рішенні суду.

Сам Онищенко підтвердив інформацію про рішення суду, написавши у Facebook: “Отримав хороші новини сьогодні” та поширивши відповідне повідомлення газети “Вести”. Він заявляв про намір балотуватися по “своєму” 93-му округу в Київській області.

Як відомо, колишній представник Партії регіонів Олександр Онищенко був президентом Федерації кінного спорту України у 2002-2013 роках. Як вершник брав участь в Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні, посів 70-те місце.

Як повідомляла “Новинарня“, про те, що нардеп-мільйонер Олександр Онищенко з поплічниками продавали газ держпідприємства “Укргазвидобування” за допомогою кількох своїх компаній через псевдобіржі, що завдало державі збитків на мільярди гривень,  НАБУ заявило в червні 2016 року.
Керівниками злочинного угрупування, крім самого депутата, вважаються його матір Інесса Кадирова і бізнесмен Валерій Постний.

Верховна Рада 5 липня 2016 року зняла з Онищенка недоторканність, але той втік з України та перебуває в розшуку. Інтерпол відмовився оголошувати Онищенка в міжнародний розшук.

Українським ЗМІ Онищенко давав інтерв’ю в Іспанії. Він заявляє, що раніше був партнером президента Порошенка в корупційних політичних схемах, але надалі Порошенко “здав” його.
Онищенко постійно говорить, що має записи із компроматом на президента Порошенка.

У жовтні 2016 року НАБУ повідомило про те, що наявність в Олександра Онищенка паспорта громадянина Греції. СБУ заявляло також про російське громадянство втікача.
Із 2017 року він мешкав також у Німеччині, де придбав нерухомість і запросив громадянство ФРН.

Адвокатом Онищенка у лютому 2018 року стала екс-кандидатка в аудитори НАБУ Марта Борщ зі США.

Про те, що НАБУ завершило досудове розслідування щодо Онищенка, повідомлялося в липні 2018 року.

Народному депутату-втікачу інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 3 ст. 27 (види співучасників), ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб), ч. 5 ст. 191 (привласнення майна), ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 2 ст. 205-1 (підроблення документів), ч. 2 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 3 ст. 209 (відмивання коштів), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч. 1 ст. 388 (незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт) КК України.

У лютому 2019 року його справа пішла до суду.

Читайте також:
Чорногорія видала Україні співучасницю “газових схем” Онищенка

Саакашвілі зможе балотуватись в Раду, – рішення суду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна