ОРДЛО за тиждень: обстріл мечеті, нашестя щурів, смерть шахтарів та карнавал “по-рускі”

 

Новинарня” продовжує щотижневу авторську рубрику “(Де)окупація”. У цих оглядах ми розповідаємо про варті уваги події на окупованих територіях Донеччини та Луганщини.

підготувала: Людмила Кліщук

Для провокації: в Донецьку обстріляли мечеть Ахать-Джамі

Мечеть Ахать-Джамі в прифронтовому Жовтневому мікрорайоні Донецька опинилася під обстрілом. Це сталося 4 червня, коли близько 70 людей прийшли на святкування мусульманського свята Ураза-Байрам. В результаті інциденту ніхто не постраждав.

Обстріл відбувся, за інформацією сепаратистських ЗМІ, о 7:40, було випущено нібито 9 мін, пошкоджена баня мечеті.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала обстріл у своєму звіті та одного пораненого. За описом СММ ОБСЄ, снардів було два, вони прилетіли з північного напрямку.

“4 червня у мечеті Ахать-Джамі, яка розташована на проспекті Маршала Жукова у мікрорайоні Жовтневий на північно-західній околиці Донецька, приблизно за 1 км від найближчих передових позицій збройних формувань, спостерігачі бачили чоловіка (у віці від 40 до 49 років) з невеликою раною на спині, яка затяглася струпом. Співрозмовник повідомив, що вранці 4 червня, коли він і приблизно 70 інших людей (чоловіки і жінки різного віку) були поряд із мечеттю, щоб взяти участь у підготовці до Ід аль-Фітру — мусульманського свята, що знаменує закінчення Рамадану, він двічі почув звук потріскування, після якого пролунав вибух, і в нього влучив невеликий гострий предмет.

На присадибній ділянці, приблизно за 10 м на південь від мечеті, спостерігачі бачили свіжу неглибоку вирву і маслянисту рідину чорного кольору навколо неї, а за 2 м від вирви — фрагмент розбитого скла. Орієнтовно за 15 м на північ від мечеті спостерігачі бачили забризканий грязюкою і чорною маслянистою рідиною автомобіль білого кольору, у якого було вибите заднє скло і спущена передня права шина, на якій були помітні 2 невеликі отвори. За оцінкою СММ, вирва і пошкодження автомобіля були спричинені одиночним пострілом, випущеним із озброєння невстановленого типу з північного напрямку. Чоловік (у віці 50–59 років) повідомив СММ, що на момент влучання пострілу цей автомобіль був припаркований біля вищезгаданої вирви, а згодом його перемістили.

На західній стороні мечеті команда СММ зафіксувала свіжі пошкодження частини даху і водостоків біля південно-західного кута будівлі. Члени патруля Місії також бачили дерев’яні друзки, елементи розбитого пластмасового водостоку, фрагменти ізоляції і цементний пил на землі в радіусі приблизно 3–4 м, а також 2 невеликі осколки. За оцінкою СММ, пошкодження утворилися внаслідок іншого розриву іншого снаряду з озброєння невстановленого типу, випущеного з північного напрямку”, – сказано у звіті ОБСЄ.

Мусульманські общини ОРДЛО виступили з заявою, у якій просять міжнародну спільноту тиснути на Україну, аби “ЗСУ припинили воєнну операцію проти мирних мешканців Донбасу”.

Натомість муфтій Духовного управління мусульман України “Умма” Саід Ісмагілов, аналізуючи фотографії мечеті та місця обстрілу, зазначив, що обстріли здійснювали бойовики самотужки, аби потім звинуватити в цьому Україну.

“Саме окупанти в свято Рамадан-Байрам зробили провокаційний обстріл мечеті, саме окупанти зірвали святкову молитву мусульманам Донецька, а потім з цієї провокації роздмухали інформаційний привід, щоб звинуватити українську сторону у злочині проти мусульман та налаштувати мусульман з окупованих територій, мусульман Росії, а також віруючих з мусульманських країн, проти України”, – заявив Ісмагілов.

Разом з тим, український штаб операції Об’єднаних сил надав карту, яка підтверджує той факт, що бойовики самі обстріляли мечеть.

“Аналізуючи заявлені звинувачення, напрям стрільби та реальну відстань від мечеті до найближчих позицій ЗСУ, що складає 5,5 км, а також максимальну дальність стрільби міномета калібра 82 мм (а його дальність – 4 км), можно зробити висновок, що влучити з нього в мечеть з технічної точки зору – неможливо“, – свідчать українські військові.

16-річний юнак підірвався в Горлівці

Житель селища Гольмівський на околиці окупованої Горлівки отримав важке поранення внаслідок спрацьовування вибухового пристрою. Про це повідомив глава окупанційної адміністрації Горлівки Іван Приходько.

Постраждалий – 16-річний юнак.

Приходько озвучив діагноз: мінно-вибухова травма, травматична ампутація пальців лівої кисті, множинне осколкове поранення обох нижніх кінцівок, геморагічний шок першого ступеня, стан важкий.

Нашестя щурів на “ДНР”

На території ОРДО чисельність щурів оцінили як високу – п’ять особин на 1000 квадратних метрів. Про це свідчать результати обліку гризунів, проведеного в березні-квітні поточного року.

Підкреслюється, що було проведено одномоментне винищення гризунів у населених пунктах, проте щури досі селяться по сусідству з людьми.

Донецький лікар-епідеміолог Віра Шевельова розповіла, що для винищення гризунів були використані кошти, отримані з Росії в якості гуманітарної допомоги.

Виш у Макіївці отримав російську акредитацію

Підконтрольна угрупованню “ДНР” Донбаська національна академія будівництва та архітектури в Макіївці отримала російську акредитацію. Тепер тут видаватимуть дипломи визнані в РФ.

Відповідна інформація опублікована на сайті Російської федеральної служби з нагляду в сфері освіти і науки.

Тепер російським стандартам відповідатиме освітня програма закладу рівня магістратури за спеціальністю “техніка і технології будівництва” та професії “будівництво”.

В ОРДЛО загинули четверо шахтарів

Двоє гірників загинули на шахті в підконтрольному угрупуванню “ЛНР” Свердловському районі Луганської області. Інцидент стався 8 червня.

В результаті нещасного випадку, що стався у допоміжному похилому стовбурі, загинуло двоє гірників 1977 і 1984 років народження. На момент прибуття рятувальників на шахту постраждалі були вже підняті на поверхню без ознак життя. За фактом “ведеться слідство”.

Днем раніше, 7 червня, ще двоє шахтарів загинули під час роботи на глибині 200 метрів у приватній шахті через нестачу кисню у Сніжному в селищі Шахти №19 (ОРДО). Загиблі були 1982 і 1980 років народження. В ході обстеження встановлено, що рівень кисню становив 6%.

В ОРДО розсилають SMS з проханням кип’ятити воду

SMS-розсилка угруповання “ДНР” з проханням кип’ятити воду викликала занепокоєння користувачів соцмереж на окупованій території Донеччини. Повідомлення були розіслані абонентам місцевого оператора “Фенікс”, підконтрольного “ДНР”.

У свою чергу т. зв. “міністр охорони здоров’я ДНР” Ольга Долгошапко попросила не шукати “особливого підтексту” у повідомленні.

“Це абсолютно нешкідлива смска – нагадування від МОЗ про те, що взагалі бажано пити тільки кип’ячену воду, а влітку – тим більше. Ніякого іншого сенсу ця смска не має”, – запевняє вона.

За словами Долгошапко, раніше вже проводилась аналогічна SMS-розсилка про необхідність проходження флюорографії для попередження захворювання на туберкульоз.

Також сепаратистські ЗМІ відзначають, що водойми Донецька в 97% випадків не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам. Купатися в них заборонено.

У Донецьку закрили хірургічне відділення лікарні

У Донецьку угруповання “ДНР” на початку червня закрило хірургічне відділення міської лікарні №24 в Кіровському районі.

Причиною закриття став аварійний стан будівлі, в якому розташоване відділення.

Багатьох пацієнтів відділення перевели на лікування в лікарню №14 Петровського району. Спершу перевезли невідкладних пацієнтів, а потім тих, хто потребує планових операцій.

Окупаційні чиновники стверджують, що розподіл пацієнтів по лікарнях – це тимчасовий захід, але не кажуть, як буде вирішуватися ситуація надалі.

У Кадіївці згорів кінотеатр

У Кадіївці (колишній Стаханов) 7 червня згорів непрацюючий кінотеатр “Мир”.

Вогнем знищено дах на площі 3000 квадратних метрів.

Причина загоряння встановлюється.

Літній відпочинок у “Снєгірях”

Дітей з ОРДЛО групами відправляють на літній відпочинок в підмосковний оздоровчий комплекс “Снєгірі” при Управлінні справами президента РФ та низку інших санаторіїв на території Росії.  Поїздка відбулася в рамках акції “Діти Росії – дітям Донбасу”.

Тривалість поїздки – 21 день. В основному, на “відпочинок” поїхали діти освітян та шахтарів. Передбачаються екскурсії Москвою та Московською областю.

“Пушкінський диктант” в ОРДЛО

В окупованих районах Донеччини та Луганщини відзначили 220-річчя з дня народження російського поета Олександра Пушкіна написанням так званого “пушкінського диктанту”. Писали диктант, переважно, викладачі та студенти навчальних закладів.

Мета написання диктанту – “перевірка рівня грамотності” та знань текстів російського літератора.

Окупаційні “освітяни” запропонували кілька комплектів текстів: і для гуманітаріїв, і для негуманітарних професій, школярам 1-11 класів, студентам.  Одним із текстів був уривок із повісті Пушкіна “Капітанська дочка”.

Як помітно на одній зі світлин, що їх опублікували сепаратистські ЗМІ, дехто писав російський диктант в одязі, схожому на вишиванку:

Театралізована хода з нагоди дня “язика”

Русифікація тимчасово окупованих територій Донеччини та Луганщини триває.

Центром Донецька пройшла театралізована хода. Нагода – день народження Пушкіна та день “руского язика”, який у “республіці” відзначають 6 червня. Мешканці переодягнулися в героїв творів російського митця. Як молодь, так і дорослі. В робочий день. Ймовірно, бюджетники вийшли на “акцію” не з власної волі.  Рівень абсурду – на фото:

Донецьк - День народження Пушкіна 1 Донецьк - День народження Пушкіна 2 Донецьк - День народження Пушкіна 3 Донецьк - День народження Пушкіна 4 Донецьк - День народження Пушкіна 5 Донецьк - День народження Пушкіна 6 Донецьк - День народження Пушкіна
<
>

Сепаратистські ЗМІ також пишуть, що в ОРДЛО 2019 рік оголосили “роком російської мови”.

Читайте також:
Огляд ОРДЛО за тиждень: курорт-концтабір, черги за кашею та чиновниця із заячими вухами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна