“У два раунди.” Гаага розпочинає слухання щодо порушення Росією морського права

 

Постійна палата третейського суду в Гаазі 10-14 червня проведе слухання щодо попередніх заперечень РФ у справі за позовом України про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Про це в понеділок, 10 червня, інформує “Укрінформ”.

Першою о 10 ранку за місцевим часом виступатиме Росія. Вже завтра, теж о 10:00, виступатиме Україна. Слухання триватимуть до вечора. Транслюватимуть наживо лише перші 30 хвилин.

Другий раунд починається 13 червня. Цього дня виступатиме Росія. Наступного дня, 14 червня, – Україна.

Постійна палата третейського суду (ППТС) знаходиться в тій самій будівлі Палацу миру, що й Міжнародний суд ООН.

Очолює українську делегацію в суді заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції, Агент України Олена Зеркаль.

До складу делегації також увійшли посол України в Королівстві Нідерланди Всеволод Ченцов, заступник директора Департаменту — начальник відділу Департаменту міжнародного права МЗС Оксана Золотарьова, заступник директора Департаменту реформування та функціонування морського та річкового транспорту — начальник відділу економічної, інноваційної та інвестиційної політики в галузі морського та річкового транспорту Міністерства інфраструктури України Іван Іванчик, перший заступник генерального директора Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» (за згодою) Андрій Кондратов, заступник директора Департаменту – начальник відділу організації юридичного забезпечення адміністративно-господарської діяльності Департаменту юридичного забезпечення Адміністрації Держприкордонслужби Сергій Лопатюк, генеральний директор Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» (за згодою) Світлана Нєжнова, перший заступник начальника Регіонального управління — начальник штабу Регіонального управління морської охорони Державної прикордонної служби України Владислав Смірнов.

Україні допомагатимуть юристи Марні Чик і Джонатан Гімблет, а також відомі професори Жан-Марк Тювенін та Альфред Соунс.

Як інформувала “Новинарня“, 14 вересня 2016 року Україна ініціювала окреме провадження проти РФ щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права і просить суд у Гаазі підтвердити права України в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

У травні 2017 року відбулося перше процедурне засідання трибуналу за Конвенцією з морського права ООН, в рамках якого створено арбітраж для розгляду спору України проти РФ. Меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морі й у Керченській протоці, було подано до Постійної палати третейського суду в Гаазі 19 лютого 2018 року. Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.

Читайте також:
Рішення Міжнародного трибуналу з морського права: Росія має звільнити 24 українських моряків і судна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна