Екологічне лихо на Росі: тонна крадених хімікатів потрапила в річку

 

До притоки річки Рось потрапила тонна хімікатів – інсектициду “Нурал B”. Є загроза забруднення всієї річки, яка тече через кілька областей, у ній не можна купатися і ловити рибу.

Про аварію повідомили у райдержадміністрації міста Білої Церкви, поліція звітує про відкриття кримінального провадження, оскільки хімікати були краденими.

Вантажівка, яка перевозила хімікати, перевернулась поблизу села Збаржівка Погребищенського району, що на Вінниччині.

Небезпечна речовина потрапила у річку. На території Погребищенського району загинула риба.

Фото: Євген Жуков

За інформацією місцевої влади, близько 22:00 хімікати досягнуть території Білоцерківщини.

Чиновники просять людей не купатися, не пити воду, не випасати худобу в акваторії річки Рось.

В Умані і Білій Церкві відключають воду з 22:00, про це повідомив мер Білої Церкви Геннадій Дикий. Населення просять запастися водою.

Інформацію про аварію просять максимально розповсюджувати. Спеціальні служби зробили заміри води та локалізують можливу зону ураження.

Опубліковано також список населених пунктів, поблизу яких протікає річка Рось, і які можуть опинитися під загрозою. У списку десятки сіл і міста – Погребище, смт. Володарка, Біла Церква, смт. Рокитне, Богуслав, м. Корсунь-Шевченківський.

Разом з тим, поліція Вінницької області повідомляє, що хімікати, які потрапили до притоки річки Рось, були викрадені з сільгосппідприємств Вінниччини.

Зазначається, що слідчим відділом Погребищенського відділення поліції відкрито кримінальне провадження за фактом забруднення водойми.

“Забруднення сталося внаслідок аварії за участі автомобіля “Мерседес Спринтер” та розгерметизації частини ємностей з хімічними речовинами для обробки сільськогосподарських рослин, які він перевозив. Встановлено, що гербіциди були викрадені з сільгосппідриємств Вінниччини”, – повідомили в поліції.

ДТП сталася в неділю близько 9 години в с. Збаржівка.

“На заокругленій ділянці дороги автомобіль “Мерседес Спринтер” з’їхав з проїзної частини в водойму та перекинувся. Сталося загорання автомобіля, яке було в подальшому локалізоване рятувальниками”, – йдеться в повідомленні.

Автомобіль, який був без номерних знаків, а також каністри з хімічними речовинами підняли на поверхню.

“Встановлено, що хімікати були викрадені з фермерських господарств Козятинського та Липовецького районів. Внаслідок загорання автомобіля сталася розгерметизація частини ємностей з хімічними речовинами, внаслідок чого певна кількість речовини вигоріла та потрапила в водойму”, – йдеться в повідомленні.

Поліцейські повідомили про подію органи влади та відповідні екологічні служби, які мають оцінити стан забрудення водойми.

Слідчим відділом Погребищенського відділення поліції відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.242 ККУ (Порушення правил охорони вод). За такий злочин передбачено покарання – до 5 років обмеження волі.

За фактами крадіжок гербіцидів у Козятинському та Липовецькому районах відкриті кримінальні провадження за ч.3 та ч.5 ст.185 КК України (крадіжка). Максимальне покарання за такі злочини, передбачене законодавством – від 7 до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Читайте також:
Екологічна небезпека: найманці на Донбасі захоронюють радіаційні відходи із РФ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна