У Данії на виборах перемогли соціал-демократи, прем’єр йде у відставку

 

У Данії на виборах перемогли соціал-демократи на чолі з Метте Фредеріксен, вони випередили лібералів чинного прем’єр-міністра Ларса Лекке Расмуссена та сформують новий уряд.

Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на агентство Reuters.

За даними остаточного підрахунку голосів, лівий опозиційний блок отримав 96 місць у парламенті проти 79, які виборола керівна Ліберальна партія та інші праві.

Націоналістична Данська народна партія, яка підтримувала уряд меншості Расмуссена, втратила свої позиції. Підтримка партії впала до 8,7% у порівнянні з 21,1% на виборах 2015 року. Націоналісти провалилися, адже більшість основних партій підтримують більш жорстку позицію щодо імміграції.

Расмуссен, який був прем’єр-міністром з 2015 року, пізно ввечері в середу, 5 червня, заявив, що він оголосить про відставку свого уряду королеві Маргрете в четвер.

Фредеріксен спробує сформувати однопартійний уряд меншості.

Данські соціал-демократи обіцяли збільшити витрати на соціальне забезпечення після багатьох років жорсткої економії. Вони також демонстрували більш жорстку позицію щодо імміграції.

Протягом останніх десяти років економічне зростання в Данії перевищило середній показник по Європейському союзу.

У Фінляндії та Швеції соціал-демократичні партії також сформували уряду на початку цього року.

Читайте також:
Данія вкотре відмовила “Газпрому” щодо маршруту “Північного потоку-2”, – Коболєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна