Німецький банк конфіскував у Венесуели 20 тонн золота — Bloomberg

 

У 2016 році Венесуела дала німецькому банку Deutsche Bank AG 20 тонн золота під заставу на кредит у 750 мільйонів доларів. Нині фінустанова конфіскувала цінний метал через невиконання умов договору Каракасом.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на два джерела, знайомих з ситуацією.

Угода була підписана в 2016 році. Венесуела отримала кредит у розмірі 750 млн доларів, а золото надала в якості застави. Термін угоди мав завершитися у 2021 році, проте Каракас прострочив платежі по кредитах, тому банк забрав золото достроково.

У Deutsche Bank ситуацію не коментують. А от в опозиції Венесуели не тільки зреагували на такі радикальні кроки, а й зробили пропозицію. Тимчасовий президент країни Хуан Гуайдо просить банк відкрити інший рахунок, до якого не матиме венесуельський диктатор Ніколас Мадуро, і покласти туди 120 мільйонів доларів. Так, на його думку, фінустанова має покрити різницю в ціні золота з часу його придбання до нинішнього рівня. На їхню думку, ця сума дорівнює різниці в ціні золота з моменту його придбання до нинішнього рівня.

“Ми зв’язуємося з Deutsche Bank, щоб домовитися про умови, відповідно до яких різниця, що належить Центральному банку Венесуели, буде виплачуватися законному уряду Венесуели”, — повідомив венесуельський опозиціонер Хосе Ігнасіо Ернандес, приначений Гуайдо спецпрокурором Боліваріанської Республіки.

Відзначимо, що у травні 2018 року у Венесуелі відбулися вибори глави держави. За даними ЦВК країни, чинний президент Ніколас Мадуро здобув перемогу, набравши близько 70% голосів, а опозиція бойкотувала вибори.

У січні на тлі масових протестів проти Мадуро голова Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе виконувачем обов’язки президента країни.

Більшість країн Євросоюзу, США, Канада, Австралія і частина країн Латинської Америки заявили про визнання Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели. Водночас Росія, Китай і Куба підтримують чинного президента Мадуро.

Як інформувала “Новинарня“, Кремль відкликав з Венесуели військових радників.

Читайте також:
Парламент Венесуели заявив про спробу вивезти у Росію 20 тонн золота

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна