Литва: вибори президента виграв Науседа, який хоче пом’якшити риторику щодо РФ

 

У другому турі виборів президента Литви 26 травня з великою перевагою переміг незалежний про європейський кандидат Гітанас Науседа.

За даними з усіх 1972 виборчих дільниць, Науседа здобув 876 749 голосів виборців, або 65,86%. За консерваторку Інгріду Шимоніте проголосували 437 399 осіб, або 32,86%, повідомляє “Делфі”.

Науседа переміг в усіх округах.

Порівняно з першим туром президентських виборів, кількість прихильників Науседи зросла більш ніж удвічі, тоді як Шимоніте навіть втратила понад тисячу виборців.

Як писала “Новинарня“, в першому турі Інгріда Шимоніте набрала 31,13% (438,7 тис. голосів), Гітанас Науседа мав 30,95% (436,1 тис.).

Гітанас Науседа – безпартійний кандидат, ліберал-правоцентрист, також економіст, що входив до керівництва Банку Литви, а останні роки провів на посадах у приватних банках.

Інгріда Шимоніте – економіст, колишній заступник глави Банку Литви та екс-міністр фінансів, кандидат від правоцентристської партії “Союз вітчизни – Християнські демократи”. Ця партія свого часу підтримувала кандидатуру Далі Грібаускайте, в ній же перебуває Вітаутас Ландсбергіс – колишній голова Верховної Ради Литви та один із лідерів “Саюдісу”.

“Я сподіваюся, що через якийсь час у виграші почуватимуться всі жителі Литви, яким я вдячний за підтримку”, – сказав Науседа журналістам у неділю ввечері.

Він пообіцяв намагатися працювати з парламентом і урядом, щоб зменшити соціальне відчуження в країні. “Я сподіваюся, що нам вдасться разом з іншими органами влади знайти ті точки дотику з однією метою – щоб у Литві було краще жити, щоб у Литві впевненіше почувалася кожна людина, щоб у Литві було більше взаємодопомоги, менше знущань, щоб прекрасно уживалися між собою старий і молодий, багатший і менш заможний, житель околиці і житель центру або столиці”, – сказав Науседа.

Обраний президент згадав, що пом’якшить риторику щодо РФ, але підкреслив, що серйозних змін у відносинах Литви з Росією можна очікувати тільки в тому випадку, якщо Москва змінить свою поведінку щодо України.

Гітанас Науседа сказав, що після вступу на посаду, як і раніше, житиме в своєму будинку в Павільнісі, проте ще обговорить це з Департаментом охорони керівництва.

Інгріда Шимоніте визнала свою поразку і побажала конкуренту “успіхів в об’єднанні всіх людей”. Вона обіцяла продовжувати активну участь у литовській політиці.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна