Вибори президента Литви: в першому турі перемогла консерваторка Шимоніте

 

Перший тур виборів президента Литви визначив двох фіналістів, які за підсумками голосування 12 травня показали близький результат.

Переможниця-консерваторка Інгріда Шимоніте набрала 31,13% (438,7 тис. голосів), на другому місці – Гітанас Науседа з 30,95% (436,1 тис. голосів).
Саме вони змагатимуться в другому турі.

При цьому Науседа став першим у 46 районах, Шимоніте – лише у восьми, однак їй підкорилися Вільнюс та Каунас.

“Після оголошення попередніх результатів виборів президента в штабі Інгріди Шимоніте почалися бурхливі веселощі. Під звуки пісні Whiskey in the Jar групи Metallica прибічники кандидата почали танці, до яких приєдналася і Шимоніте”, – пише портал “Делфі“.

Чинний прем’єр-міністр Саулюс Скверняліс задовольнився 19,72%. Він визнав свою поразку.

Решта шість кандидатів набрали від 0,65% до 4,79%.

Як передає “Новинарня“, такими є офіційні дані з усіх 1972 виборчих дільниць країни, оприлюднені на сайті Головної виборчої комісії Литви.

Явка на виборах склала 56%.

Електоральна карта Литви в першому турі виборів президента: Науседа – помаранчеві округи, Шимоніте – блакитні, Скверняліс – зелені, поляк Томашевський – рожеві

Ніхто з основних кандидатів на пост президента Литви не збирався міняти курс щодо Росії, яку після подій в Криму і на сході України офіційний Вільнюс вважає агресором.

Інгріда Шимоніте – економіст, колишній заступник глави Банку Литви та екс-міністр фінансів, кандидат від правоцентристської партії “Союз вітчизни – Християнські демократи”. Ця партія свого часу підтримувала кандидатуру Далі Грібаускайте, в ній же перебуває Вітаутас Ландсбергіс – колишній голова Верховної Ради Литви та один із лідерів “Саюдісу”.

Гітанас Науседа – безпартійний кандидат, ліберал-правоцентрист, також економіст, що входив до керівництва Банку Литви, а останні роки провів на посадах у приватних банках.

Саулюс Скверняліс – інженер і юрист, більшу частину життя пропрацював у системі МВС Литви, був міністром внутрішніх справ країни. На парламентських виборах 2016 року очолив партію “Союз селян і зелених Литви”, яка несподівано для всіх перемогла, і Скверняліс очолив уряд країни.
У квітні 2018 року він відвідував Донбас із допомогою українцям (“Словами це важко описати”, – Скверняліс про поїздку в Авдіївку).

За законом, якщо жоден кандидат не набирає більше 50% голосів, двоє переможців проходять до другого туру, який відбудеться 26 травня.

У президента Литви більше повноважень, ніж у його колег в Латвії та Естонії, передає ВВС. У Литві глава держави формує зовнішню політику нарівні з урядом, є головнокомандувачем армії, має права законодавчої ініціативи та законодавчого вето.
Якщо в Латвії та Естонії президента обирає парламент, то в Литві – всі громадяни з правом голосу. Обов’язкова умова для участі у виборчих перегонах – 20 тисяч підписів, які кандидат повинен зібрати і подати до ЦВК.
Чинний президент Литви Даля Грібаускайте займає цю посаду з 2009 року. Свого часу вона встановила національний рекорд, набравши 69% голосів вже в першому турі президентських виборів.

Одночасно з виборами проходили два консультативні референдуми щодо зміни конституції – про запровадження подвійного громадянства (з країнами, що відповідають критеріям європейської та трансатлантичної інтеграції) та скорочення кількості депутатів Сейму зі 141 до 121.

Однак у референдумі щодо чисельності парламенту, ініційованому “селянами”, взяло участь 47,25% виборців – таким чином, він не відбувся (хоча 76% учасників голосування висловилися за скорочення Сейму).
Не брати бюлетені на цьому референдумі закликали консерватори. Зокрема, не взяла бюлетень для референдуму про чисельність Сейму і чинний президент Даля Грібаускайте. Вона заявила, що урізання Сейму ніяк не вплине на його ефективність та є недоречною.

Щодо подвійного громадянства (має бути внесена зміна до статті 12 конституції Литви), то в цьому референдумі взяли участь 52,6% виборців. Із них 74% проголосували “за”.
Прикметно, що перелік країн, які відповідають євроатлантичному вибору Литви, ще не визначений. Однак очевидно, що в ньому не буде Росії.

ДОПОВНЕНО. Після підрахунку голосів з’ясувалося, що референдум про подвійне громадянство відбувся, однак для того, щоб узаконити новий порядок, голосів не вистачило.
Відповідно до закону, “за” подвійне громадянство повинні були б проголосувати понад половину зареєстрованих виборців, а цього не відбулося.

Читайте також:
Інавгурація президента Північної Македонії відбулася через тиждень після виборів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна