СБУ розслідує справу про шантаж нардепа через матеріали спотвореного е-листування

 

Служба безпеки розслідує справу про вимагання через спотворені матеріали листування і незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Про це повідомляє “Судовий репортер” із посиланням на ухвалу Печерського райсуду Києва від 16 травня.

Відомості було внесено до ЄРДР 11 травня. У справі є один підозрюваний, який визнає вину і начебто діяв у змові з невстановленими особами. Підозрюваному обрано запобіжний захід – арешт із заставою.

За даними слідства, чоловік вступив у злочинну змову з групою невстановлених осіб наприкінці 2018-го – на початку 2019 року. Було розроблено злочинний план вимагання 500 тисяч доларів США у народного депутата через погрозу поширення інформації, отриманої внаслідок несанкціонованого доступу (зламу) електронних поштових скриньок та подальшого спотворення листування. Йшлося про переписку оточення нардепа в кількості щонайменше десять осіб.

Цитата з ухвали суду: “ОСОБА_1 (підозрюваний – “Н”) та група невстановлених слідством осіб, усвідомлюючи, що ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншими особами, діяльність яких за переконанням ОСОБА_1 та невстановлених слідством осіб була пов’язана з діяльністю народного депутата України ОСОБА_2, не створювались та не надсилались електронні листи, які б містили інформацію, що могла спонукати ОСОБА_2 виконати вимогу щодо передачі майна, та для досягнення власної злочинної мети вирішили внести зміни (редагування) існуючих листів між вищевказаними особами шляхом корегування їх змісту та внесення до них відомостей компрометуючого характеру, в результаті чого було створено підроблене листування між вказаними вище особами”.

У період з 10.05.2019 по 14.05.2019 підозрюваний написав нардепу на Whatsapp і повідомив, що знає про зміст листування. На підтвердження він надіслав як існуючі листи, так і змінені, з недостовірними відомостями щодо питань, пов’язаних з діяльністю ПАТ “ОПЗ” (очевидно, йдеться про “Одеський припортовий завод”).

14 травня підозрюваний зустрівся з народним депутатом в готелі “Русь” (Київ, вул. Госпітальна, 4) і висунув вимогу надання йому як особі, уповноваженій діяти від імені всіх співучасників, гроші в сумі 500 тис. доларів за нерозповсюдження змісту електронного листування.

15.05.2019 року о 16:25 підозрюваний отримав від нардепа 500 тис. доларів і був затриманий. Це сталося в місті Бровари по вул. Переяславський шлях, 131 у приміщенні автозаправної станції “ОККО”.

У судовому засіданні підозрюваний вину визнав та просив застосувати щодо нього запобіжний захід, не пов’язаний із триманням під вартою.

Суд постановив його арештувати, призначивши альтернативу у вигляді застави в сумі 153 680 грн.

Про підозрюваного в ухвалі сказано, що він уродженець Харкова і раніше не судимий. Його захисник у суді – Лисенко В. А.

Ім’я народного депутата в опублікованій ухвалі суду приховано.

Як пише “Судовий репортер”, у 2018 році журналісти програми “Схеми” пов’язували нового постачальника газу на Одеський припортовий завод із нардепом від БПП Ігорем Кононенком. У березні 2019-го “Схеми” оприлюднювали записи телефонних розмов нібито за участі Кононенка.
За місяць до того в сюжеті Bihus.info про постачання запчастин для підприємств “Укроборонпрому” за завищеними цінами також фігурувало листування оточення сина першого тодішнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковського. Сторони Гладковського та АП заявляли, що листування було видозмінене (спотворене). На журналістів подали до суду.

Читайте також:
“Винен? Так садіть!” Луценко розповів про деталі розслідування у “справі Гладковського”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна