“Рішення про дочасні вибори юридично сумнівне, але їх не зупинити”. КОМЕНТАР

 

Олександр Черненко у Верховній Раді. Фото: ФБ Ірина Хобта

підготоували: Дмитро Лиховій, Леся Шовкун

“Я розпускаю Верховну Раду… У вас буде два місяці для роботи до дострокових виборів…” – заявив президент Володимир Зеленський у своєму виступі з трибуни ВР після інавгурації.

Думки експертів розділилися, постали питання: наскільки це рішення законне, правочинне? чи може одна людина, нехай і президент, визначити, що коаліції у Верховній Раді не було понад 30 днів і видати на цій підставі указ про розпуск парламенту? чи потрібне оголошення голови ВР для фіксації припинення існування коаліції? чи може ще в Раді утворитися нова коаліція та зупинити дочасні вибори? чи реально зупинити ці вибори рішенням суду.

Новинарня” звернулася за роз’ясненнями до народного депутата від Блоку Порошенка Олександра Черненка – колишнього голови Комітету виборців України, визнаного фахівця в галузі виборчого права.

Спойлер: рішення Зеленського про дочасні вибори ВР – юридично сумнівне, але його не зупинити.

“Якщо указ про розпуск буде до середи включно – вибори мають відбутися вже 14 липня”

  • Чим мав президент право видати указ про розпуск Верховної Ради, самостійно визначивши, чи існує в ній коаліція, і якщо ні- як довго вона не існує? Наскільки таке рішення Зеленського законне? 

– Президент має право видати указ, у якому він вказує підстави розпуску ВР. “На підставі такій-то”. Далі, звісно, незгодні можуть цей указ оскаржувати, подавати позови до суду… Але указ має виконуватися з моменту набуття чинності, тому виборчий процес розпочинається одразу.

Щойно указ набуде чинності – тобто коли він буде опублікований – вважай, можна вже нести в ЦВК документи на реєстрацію кандидата в депутати.

  • Виходить, дату виборів теж визначає президент своїм указом.

– За законом, дата виборів призначається на останню неділю 60-денного терміну з дня опублікування указу.

Тобто якщо указ президента буде опублікований до середи (22 травня) включно, вибори мають відбутися 14 липня. Якщо після середи – 21 липня.

  • Чи мав президент юридичні підстави розпустити парламент?

– Указу я поки що не бачив. Ми говоримо про теоретичні речі. Наскільки я розумію, підставою для розпуску буде вказана відсутність коаліції у Верховній Раді. Тобто неіснування коаліції протягом 30 днів. Але питання: від якого терміну почався цей відлік? За версією “Народного фронту” – це була минула п’ятниця, коли фракція оголосила про вихід із більшості… Та очевидно, що в Зеленського є інші міркування, коли коаліція припинила своє існування. Коли саме – це для мене загадка. Або в них буде рішення якогось суду…

Тож юридично указ дуже сумнівний. Але це не зупиняє його виконання.

Колись у Регламенті ВР був прописаний порядок створення, припинення діяльності коаліції тощо. Тепер ці статті вилучені. Тобто в Регламенті не прописано, коли коаліція вважається такою, що припинила діяльність.

  • Кажуть, що це мав би проголошувати спікер Верховної Ради…

– У принципі, якщо голова ВР оголосив, то це є фактом. Але пункту про те, що “коаліція припиняє існування після оголошення голови” у Регламенті зараз немає.

  • І немає значення, якщо протягом місяця у Раді утвориться нова коаліція?

– У даному випадку вже ні. Адже мається на увазі інша дата втрати коаліції.

Хотілося б, звісно, почути, що саме вони (у Зеленського) вважають припиненням діяльності коаліції, але…

Так, маємо певний пробіл у законодавстві з цього приводу.

“У противників дострокових виборів просто не лишилося вибору”

  • Чи існує політичний консенсус щодо дострокових виборів? Існує думка, що дострокові вибори стали можливими, бо на них погодилися сторона Порошенка, якому дочасні вибори ВР теж вигідні, та деякі інші політичні сили.

– Якоїсь згоди немає. Але у противників дострокових виборів просто немає вибору, вибачте за тавтологію. Вибори, судячи з усього, так чи інакше відбудуться. І блокувати їх, опиратися їм – це означає втрачати свої електоральні бали, які й так невисокі.

  • Виходить, рішення Зеленського про розпуск ВР є дуже вдалим політтехнологічним ходом. Якщо депутати погодяться – Зеленський переміг, він сильний президент. Якщо Рада буде опиратися – значить, “погані депутати” з нульовою довірою ідуть проти нового президента, за якого голосували 73%, і таким чином до планових осінніх виборів підтримуватиметься рейтинг Зеленського. Так?

– Так. Тобто подобається, не подобається – але треба на вибори йти, бо інакше собі ж зробимо гірше.

  • Що чути у фракції Блоку Порошенка? Як депутати сприйняли ідею виборів у липні, а не в жовтні?

– У фракції БПП більшість цих виборів не хоче, але що поробиш. Думаю, десь в кінці травня буде з’їзд, який визначиться щодо участі у виборах.

Дочасні вибори відбудуться за старим законом

  • За яким законом відбуватимуться дочасні вибори? Президент Зеленський дав депутатам два місяці, щоб прийняти новий Виборчий кодекс, відкриті списки. Чи реально це?

– Виборче законодавство за такий термін змінити нереально, це лише красиві слова.

Якщо виборча кампанія починається з моменту публікації указу, то просто немає часу на процедуру зміни виборчої системи. Тому такі заяви – чистої води популізм і правовий нігілізм.

Читайте також:
“Секретний план Зеленського для Ради” полягає в дострокових виборах ВР, – Денисенко

У Києві відбулася інавгурація президента Зеленського. ХРОНІКА, ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна