Епіфаній не приїхав на спільну службу з Філаретом

 

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній не приїхав у вівторок, 14 травня, на вшанування пам’яті священномученика Макарія у Володимирському соборі у столиці, куди його запросив патріарх Філарет.

Про це повідомляє “Телеканал 24”.

Нагадаємо, декілька днів тому Філарет розіслав запрошення на спільну зустріч майже усім єпископам ПЦУ, окрім предстоятеля ПЦУ Епіфанія. Вони були надруковані на бланках УПЦ Київського патріархату, який розпустили ще у грудні 2018 року перед Об’єднавчим собором.

Тоді ж Епіфаній визнав, що наразі між ним та Філаретом існує конфлікт.

Сам патріарх Філарет заявив, що майже за 5 місяців з часу утворення Православної церкви України вони жодного разу не правили літургію разом. Тому священослужитель запросив настоятеля ПЦУ вшанувати пам’ять священномученика Макарія у Володимирському соборі у Києві. Патріарх навіть висловив думку, що ймовірно “Епіфаній вважає приниженням для себе служити з ним”.

Проте, предстоятель Єдиної церкви на 14 травня має давно заплановану поїздку в Маріуполь, тому й не прийшов на цю службу.

“Митрополит Епіфаній відвідає Схід України та здійснить перший архіпастирський візит до Маріуполя. Предстоятель ПЦУ звершить заупокійну літію біля пам’ятника “Воїнам, які віддали життя за Україну”, поспілкується з військовими 79-ї аеромобільної бригади, а також зустрінеться в єпархіальному управлінні Донецької єпархії з переселенцями, багатодітними батьками, організаторами будинків сімейного типу”, – розповіли у прес-службі церкви.

На службу у Володимирський собор до Філарета приїхали лише кілька єпископів, серед них – три представники ПЦУ з єпархій, які існують на території РФ, – єпископ Валуйський Петро, митрополит Іоасаф Білгородський, митрополит Адріан (Старина), а також архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент.

Як повідомляла “Новинарня“, у середовищі помісної Православної церкви України спалахнув скандал через заяви колишнього очільника УПЦ Київського патріархату Філарета, що ставлять під сумнів єдність новоутвореної автокефальної церкви.

Читайте також:
“Пам’ятаймо ціну миру”. Епіфаній закликав протистояти гібридній війні та неправді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна