Інавгурація президента Північної Македонії відбулася через тиждень після виборів

 

У неділю, 12 травня, в Скоп’є відбулася церемонія інавгурації президента Північної Македонії Стево Пендаровськи, обраного в другому турі виборів, що відбулися 5 травня.

За підсумками всенародного голосування тиждень тому 56-річний доктор політології Пендаровськи, висуванець правлячого Соціал-демократичного союзу Македонії, набрав 53,6% голосів.

На інавгурацію в Збори (парламент) Північної Македонії прибули президенти Болгарії – Румен Радєв, Сербії – Александар Вучич, Албанії – Ілір Мета, глава частково визнаного Косова Хашім Тачі, міністр закордонних справ Чорногорії, заступники міністрів закордонних справ Туреччини й Польщі, інформує “Нова Македонія”.

Перше, що він зробить, сказав Пендаровськи у промові, це подасть свою руку опозиції та співпрацюватиме з нею. Однак лідер опозиції – партії ВМРО-ДПМНЕ – Хрістіан Міцкоськи – проігнорував церемонію.

На церемонії не був присутній також прем’єр-міністр Зоран Заєв, який раніше привітав Пендаровськи з інавгурацією і побажав йому бути “президентом усіх”.

Президент Північної Македонії – більше церемоніальна посада, реальною владою в країні наділений глава уряду.

Після складання присяги Пендаровськи відбулася церемонія передачі посади президента з найвищими військовими і державними відзнаками, зустріч новообраного лідера з уже колишнім главою держави Георге Івановим, двосторонні зустрічі з високопоставленими гостями.

Президентські вибори 21 квітня – 5 травня стали першими для країни після зміни назви на Північну Македонію.

Стево Пендаровський – п’ятий президент країни з часу проголошення незалежності, він політик прозахідного спрямування. Пендаровськи у своїй кампанії наголошував на інтеграції країни до НАТО та ЄС.

Його суперниця Гордана Сіляновська-Давкова виступала проти угоди з Грецією щодо перейменування країни, вона набрала 46,4% голосів.

Як інформувала “Новинарня“, у Північній Македонії на виборах обирали з трьох професорів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна