Справа про замах на патріарха Філарета: зловмисник відбувся невеликим штрафом

 

Шевченківський районний суд Києва визнав винним Михайла Возняка – директора Благодійного фонду “Християнська родина”, колишнього заштатного єпископа Севастіана – в нанесенні умисного легкого тілесного ушкодження (ч.1 ст.125 КК України) і оштрафував його на 850 грн.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться у вироку суду від 2 травня.

Ідеться про невдалий напад на резиденцію тодішнього предстоятеля УПЦ Київського патріархату Філарета 25 травня 2018 року.

Згідно з матеріалами суду, того дня приблизно о 19 годині 30 хвилин Михайло Возняк – намісник монастиря “Всіх святих м. Києва”, – увійшов до приміщення Київської патріархії, що на вул. Пушкінська, 36 у Києві. Йому назустріч по коридору вийшла економка патріархії монахиня Варвара (в миру – Надія Шульгач), в обличчя якої колишній єпископ розпилив сльозогінний газ, після чого зник з місця вчинення злочину.

У суді обвинувачений повністю визнав себе винним. Возняк розповів, що того дня нібито приніс книги для владики. У коридорі приміщення церкви він зустрів монахиню Варвару. Остання, побачивши його, стала кричати щодо його неприпустимого перебування у цьому приміщенні. Колишній єпископ дістав із сумки аерозольний балончик зі сльозогінним газом “Перець” та розпилив в обличчя монахині.

“Згідно висновку експерта №1185/Е від 17 липня 2018 року ,отриманий ОСОБА_4 (економкою Варварою – “Н”) хімічний опік першого ступеню кон’юктиви обох очей відноситься до легкого тілесного ушкодження ,так як відновлення анатомічної цілісності травмованих ділянок у звичайному клінічному перебігу спостерігається у строк до 6 діб (за критерієм тривалості розладу здоров’я)”, – сказано в рішенні суду.

“В скоєному щиросердно кається. Звертався також з письмовими вибаченнями щодо своїх злочинних дій до потерпілої”, – сказано в ідеться у вироку щодо Возняка.

При обранні міри покарання обвинуваченому суд врахував його щиросердне каяття та участь в антитерористичній операції на території Донецької області.

Крім штрафу, суд стягнув з Михайла Возняка 1029,80 грн. на користь держави витрат на залучення експертів.

Як інформувала “Новинарня“, Синод УПЦ КП 27 липня 2018 року дійшов до висновку, що якби під газ потрапив патріарх Філарет, то з огляду на його похилий вік це “могло спричинити важкі наслідки аж до смерті”. Тобто йшлося про замах на вбивство патріарха Філарета.
Священнослужителі визнали дії Севастіана замахом і позбавили священного сану.

Учасники Синоду “мали міркування про злочинні діяння заштатного єпископа Севастіана (у миру Возняка Михайла Ярославовича), колишнього Чернігівського і Ніжинського”.
Вказаний єпископ був звільнений від управління єпархією ще 10 років тому – згідно поданого 17 березня 2008 року прохання через особисті причини. Як з’ясувалося, він має сім’ю і повинен виховувати дітей.

18 липня поліція оголосила підозру отцю Севастіану за ч. 4 ст. 296 КК України (“Хуліганство”). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 3 до 7 років.
Натомість в обвинувальному акті, який пішов до суду, кваліфікацію правопорушення змінено на ч. 1 ст. 125 КК України. Покарання за цією статтею передбачає штраф до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або громадські роботи до 200 годин, або виправні роботи терміном до одного року.

Читайте також:
Спроба розколу в ПЦУ: Філарет “відновив” патріархат

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна