В УПЦ КП повідомили подробиці замаху на патріарха Філарета

 

Колишній єпископ УПЦ Київського патріархату намагався вчинити замах на патріарха Філарета.
Про це йдеться в журналі засідання Священного синоду УПЦ КП від 27 липня.

Зазначено, що інцидент стався 25 травня. Тоді про нього з посиланням на прес-центр Київської патріархії  повідомляли ЗМІ, зокрема “Новинарня“, а також прес-центр київської поліції. Однак ім’я зловмисника не називалося.

Тепер УПЦ КП повідомляє: це був заштатний єпископ Севастіан (у миру Возняк Михайло Ярославович), колишній Чернігівський і Ніжинський.

Разом із сином він прийшов ввечері в неприйомний час до резиденції патріарха Філарета на вул. Пушкінській, у цивільному одязі. Святійший якраз вечеряв.

Економка патріархії монахиня Варвара почула кроки в коридорі і вийшла з кухні. Єпископ бризнув у неї з балончика і разом із сином покинув резиденцію.

За фактом нападу поліція відкрила кримінальне провадження за статтею “хуліганство”.
За даними ГУ Нацполіції Києва, “у приміщення забігли двоє невідомих та з хуліганських спонукань застосували газовий балончик. Внаслідок розпилення речовини отруїлася служниця”.

“Також у рішенні Шевченківського районного суду м. Києва від 20 липня 2018 р. щодо обрання запобіжного заходу Возняку М. Я. зазначено, що він перебуває у зареєстрованому шлюбі”, – зазначили в Патріархії.

Синод прийшов до висновку, що якби під газ потрапив патріарх Філарет, то з огляду на його похилий вік це “могло спричинити важкі наслідки аж до смерті”.

Відтак священнослужителі визнали дії Севастіана замахом і позбавили священного сану.

“Преосвященний Севастіан (у миру Возняк Михайло Ярославович) згідно поданого 17 березня 2008 р. прохання був звільнений від керування Чернігівською єпархією. Мотивом звільнення ним були вказані «особисті причини». Фактично протягом багатьох попередніх місяців він самоусунувся від керівництва єпархією та не звершував у ній богослужінь, постійно проживаючи у м. Києві.
Пояснюючи причини свого рішення він заявив, що має сім’ю і повинен «виховувати дітей».
Звільнивши Преосвященного єпископа Севастіана (Возняка) за штат, Священний Синод мав надію, що як чернець і священнослужитель він одумається, розкається і припинить порушення чернечих обітниць. Натомість протягом десяти років вказаний заштатний єпископ настільки закоснів у гріху, що дійшов до злочинного наміру – замаху на вбивство Предстоятеля Церкви”, – пояснили в Синоді.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна