Підсумки “Безсмертного полку” в Києві: два адмінпротоколи, без зіткнень

 

У Києві в четвер, 9 травня, з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відбулася акція “Ніхто не забутий, ніщо не забуте”, яка є частиною мережі російської акції “Безсмертного полку”. Обійшлося без суттєвих порушень громадського порядку — поліція розділила прибічників радянської ідеології та їх противників.

Правопорядок забезпечували близько двох тисяч поліцейських та військовослужбовців Нацгвардії.

“Перед початком акцій вибухотехніки та кінологи обстежили усі місця проведення наймасовіших заходів, а біля станції метро “Арсенальна” діє особливий пропускний режим: поліцейські проводять поверхневий огляд громадян, аби не допустити провокацій та порушень правопорядку. Звертаємося до учасників ходи із розумінням поставитися до превентивних заходів поліції – ми діємо в інтересах безпеки усіх мешканців та гостей столиці”, – заявив на початку демонстрації начальник поліції Києва Андрій Крищенко. 

Керівник ГУ НП попросив учасників акцій “не створювати конфліктних ситуацій та не провокувати поліцію та суспільство, використовуючи заборонену символіку”.

На марш, за даними поліції, вийшли близько трьох тисяч людей.

Як повідомляє “Громадське”, більшість учасників акції — люди старшого віку та літні, однак прийшла й молодь.

На захід прибули народні депутати Євген Мураєв, Нестор Шуфрич, керівник фракції “Опозиційний блок” Вадим Новинський, Юрій Бойко, лідер організації, яка називає себе “Комуністична партія України”, Петро Симоненко та інші.

Фото: Facebook Вадим Новинський

“Фашизм не пройдёт! Бандера, вон из Киева! “Беркуту” слава!” — з такими гаслами колона рухалася до монументу Вічної Слави, про що повідомив у Facebook координатор організації “С14” Сергій Мазур, присутній на акції.

Фото: Facebook Сергій Мазур

На брифінгу за підсумками акції голова ГУ НП Києва Вадим Крищенко констатував, що акції пройшли спокійно.

За його словами, троє осіб були доправлені до відділення поліції для роз’яснень та складання на них адмінпротоколів через використання незаконної символіки.

“Фактично будь-яких великих правопорушень, провокацій не відбулося, але є у нас три людини, які були доставлені в районне управління… Одна була запрошена, двоє доставлені, два адміністративних протоколи за використання забороненої символіки було складено. Зараз все спокійно”, — сказав Крищенко.

За його словами, адмінпротоколи були складені на жінку похилого віку, яка прийшла на акцію з портретом Сталіна, а також на іншу жінку, яка прийшла з двома дітьми і взяла з собою георгіївські стрічки. Ще одну жінку (Олену Бережну – “Н”) затримали через пропаганду георгіївської стрічки перед початком ходи.

ФОТО: Facebook/Сергій Мазур

Як зазначив Сергій Мазур, дівчата-підлітки з георгіївськими стрічками під час фотографування говорили: “Россия победила войну”. Адмінпротокол склали на їхню матір, розповів активіст “С14”.

Журналіст видання “РБК-Україна” Мілан Лєліч, який перебував на місці подій, стверджує, що це найспокійніше 9 травня, яке йому довелося бачити.

“Обстановка біля монументу Слави загалом мирна. Зо два десятки правих розгорнули плакат з Бандерою, Шухевичем та героями війни на Донбасі. Скандують гасла про Бандеру, співають знамениту пісню про Путіна, бессмертнополчанє у відповідь — “Бандера, вон из Киева!”, — написав журналіст на своїй сторінці у Facebook.

“Були окремі невеликі інциденти, через заборонену символіку і портрет Сталіна, але загалом все дуже мирно”, — зазначив Лєліч.

Паралельно на Софійській площі в центрі Києва проходила акція, організована “Радикальною партією Ляшка” з нагоди Дня перемоги. Як підрахував “Інтерфакс-Україна”, біля Софії зібралося близько 200 осіб. Багато учасників заходу прийшли з фотографіями українських бійців, які загинули на Донбасі через агресію РФ, тримали українські державні прапори.

Після невеликого мітингу біля пам’ятника Богдану Хмельницькому учасники акції провели ходу до стели загиблих в АТО/ООС на Михайлівському соборі та алеї Героїв Небесної Сотні.

Читайте також:
“Безсмертні сотні”.
Хрещатиком пройшли матері й дружини з портретами загиблих воїнів АТО

Рейган, Marvel, Саша Грей, “Північ пам’ятає”: як у Києві тролили “Безсмертний полк”. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна