Порошенко присвоїв почесні найменування 57-й, 58-й і 26-й бригадам

 

Президент Петро Порошенко підписав указ про почесні найменування трьох бригад Збройних сил України.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в повідомленні прес-служби президента у “Твіттері” в понеділок, 6 травня.

“Підписав указ щодо присвоєння почесних найменувань 57-й окремій мотопіхотній бригаді – імені кошового отамана Костя Гордієнка, 58-й окремій мотопіхотній бригаді – імені гетьмана Івана Виговського та 26-й артилерійській бригаді – імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича“, – сказано в дописі.

Відповідний указ було оголошено під час зустрічі глави держави з військовослужбовцями операції Об’єднаних сил з нагоди Дня піхоти в ході робочої поїздки до Донецької області.

Президент постановив перейменувати три військові частини ЗСУ “з метою відновлення історичних традицій національного війська щодо назв військових частин, а також зважаючи на зразкове виконання ними поставлених завдань, високі показники в бойовій підготовці”, повідомляє прес-служба АП.

Петро Порошенко вручив 57-й окремій мотопіхотній бригаді, воїни якої у цей час виконують завдання на передових позиціях боротьби з російським агресором, бойовий прапор зі стрічкою з відповідним почесним найменуванням.

“Недарма наша зустріч відбувається сьогодні саме в День піхоти. Піхоти, якій потрібно приділити максимальну увагу. Якщо раніше першими пріоритетами у нас були десантно-штурмові війська, Сили спеціального призначення, морська  піхота, гірсько-штурмові бригади, я твердо переконаний, що сьогодні такі бригади, як 93-тя і 57-ма, потребують моєї особливої уваги”, –  сказав глава держави.

За словами Петра Порошенка, важливо відроджувати національні традиції у Збройних силах.

Також Президент вручив державні нагороди військовослужбовцям за вагомий особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку та з нагоди Дня піхоти.

Кость Гордієнко (Головко) (? — 1733) — кошовий отаман Запорозької Січі, видатний військовий і політичний діяч, який, попри особисту неприязнь до Івана Мазепи, підтримав його в боротьбі з Петром I. Сподвижник та співавтор конституції Пилипа Орлика.
Створив та очолив Кам’янську Січ. До 1728 року очолював Олешківську Січ.
Виступав проти московського гніту, відкрито відстоював права і вольності Війська Запорозького перед Петром I, чим заслужив довіру і повагу запорожців.

Іван Виговський (1608 — 1664) — український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави у Наддніпрянській Україні 1657-1659 рр., великий князь Руський 1658—1659 рр.
Під час козацько-московської війни 1658-1659 рр. ущент розбив російські війська в битві під Конотопом за допомоги кримського хана Мехмеда IV.
Поступово втратив підтримку оточення через невдоволення козаків Гадяцьким договором. У вересні 1659 року передав булаву Юрієві Хмельницькому, після чого виїхав до Речі Посполитої.

Роман Дашкевич (1892—1975) — український політичний і військовий діяч, полковник армії УНР, генерал-хорунжий в еміграції, правник, один із засновників української артилерії.
У лютому 1918 року призначений командиром 1-ї гарматної батареї куреня Січових стрільців при Січовому полку військ Центральної Ради. З вересня 1918 року командував новосформованою батареєю Січових стрільців; частина під командуванням Дашкевича відіграла вирішальну роль у перемозі республіканських військ у Мотовилівському бою. У 1919 році — командир гарматної бригади Січових стрільців Дієвої армії УНР.
У 1920 році в Празі разом із Євгеном Коновальцем заснував Українську військову організацію.

Читайте також:
У бою під Пісками загинув кулеметник 57 омпбр Юрій Фармагей з Вінниччини

Череп для Чорних запорожців. ГШ затвердив емблему 30-ї, 58-ї і 72-ї бригад

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна