“Альфа та омега Збройних сил”. В Україні вперше відзначають День піхоти

 

Сьогодні, 6 травня, Україна вперше відзначає День піхоти, встановлений Указом Президента України в квітні цього року.

“Цього року Україна вперше святкує професійне свято піхотинців – людей, які присвятили себе службі у давньому та масовому роді військ! Українська піхота героїчно, гідно, відважно та рішуче виконує найскладніші бойові завдання у складі Операції об‘єднаних сил”, – зазначає міністр оборони Степан Полторак.

До вітань приєднався і Командувач операції Об’єднаних сил Сергій Наєв.

“У цей день ми висловлюємо глибоку пошану та повагу усім воїнам механізованих, мотопіхотних, гірсько-штурмових підрозділів та з’єднань Сухопутних військ Збройних Сил України. Саме на Ваші плечі ліг основний тягар боротьби за свободу, незалежність та територіальну цілісність України. Численні приклади мужності та героїзму, проявлені Вами в боях на сході країни, вже стали взірцем вірності та служіння Батьківщині”, – публікує вітання генерал-лейтенанта сайт Міноборони.

А чому саме 6 травня відзначається День піхоти та його історичне підґрунтя розповів очільник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко.

“6 травня 1648 року – військо Богдана Хмельницького здобуло свою першу перемогу під Жовтими Водами. 6 травня 1920 року вступом в м.Київ переможно завершився Перший Зимовий похід Дієвої армії УНР, який тривав 6 місяців по “червоним” і “білим” тилам противника.6 травня – день Святого Юрія Змієборця покровителя українського воїнства”, – йдеться у вітанні Муженка.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Сергій Попко називає піхоту “Альфою та Омегою Збройних сил” та додає, що саме піхотинці є та будуть визначальним чинником перемоги у будь-якій війні.

“Вона першою зустрічає ворога, стримує та відбиває його наступ, першою переходить в наступ (контрнаступ). Завершує війну також вона. Мир відновлюється після взяття під контроль та утримання піхотою територій, населених пунктів та інших об’єктів”, – аргументує важливість цього роду військ Командувач Сухопутних військ.

Командувач військ оперативного командування “Захід” Олександр Павлюк у своєму вітанні цитує уривок із роману “Прапороносці” Олеся Гончара, вітаючи піхоту зі святом:

“Піхотинці посувалися повільними методичними хвилями…величезні простори за її спиною здаються їй так безповоротно, назавжди відвойованими саме тому, що їх взято не авантюрними десантами, не бомбами з «верескливими» психічними сиренами, не декоративним загоном мотоциклістів. Ні! Їх сходжено крок за кроком, грунтовно переміряно ногами піхотинця”, – процитував класика Павлюк.

Читайте також:
В Україні з’явилися ще три професійні свята: для резервістів, піхоти та сержантів ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна