Череп для Чорних запорожців. ГШ затвердив емблему 30-ї, 58-ї і 72-ї бригад

доповнено

Начальник Генштабу ЗС України Віктор Муженко затвердив емблему (нарукавний знак) 72-ї окремої механізованої бригади ім. Чорних запорожців.

Як передає “Новинарня“, відповідний документ оприлюднив у “Фейсбуці” радник міністра оборони Юрій Бірюков.

Наказ датований 7 березня 2019 року.

На шевроні – зображення білого стилізованого черепа в чорному оберненому донизу трикутнику на червоному полі. Над ним напис – “Україна або смерть”.
Окремо виконано малюнок у захисних кольорах.

Як відомо, череп у геральдиці, символіці несе в собі відразу два протилежні сенси. Череп одночасно є символом смерті та символом протистояння їй.
Для військових підрозділів череп традиційно слугує нагадуванням про життя й перетворення.

У 1918-1920 роках прапор із черепом на чорному тлі та написом “Україна або смерть” мав кінний дивізіон 2-го Запорізького полку, згодом – 1-й полк Чорних запорожців Армії УНР.

“Блокпост” уже виготовив нові нарукавні знаки для 72-ї бригади. Про це повідомив у коментарях представник підприємства, ветеран АТО Андрій Хоманчук:

ДОПОВНЕНО. Також начальник Генерального штабу затвердив емблеми 30-ї механізованої імені князя Костянтина Острозького і 58-ї мотопіхотної імені гетьмана Івана Виговського бригад ЗСУ.

“Напередодні Дня народження Кобзаря затвердив нову символіку бойових бригад.

І вам, лицарі великі,
Богом не забуті.
Борітеся — поборете,
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!
(“Кавказ”, 1845)” – написав Віктор Муженко у “Фейсбуці”.

Також він підкреслив девізи підрозділів: “Божою милістю” – 30 омбр, “Разом до перемоги!” – 58 омпбр, “Україна або смерть!” – 72 омбр.

Нагадаємо, 72 омбр отримала почесне найменування на честь бойового підрозділу Армії УНР “Чорні запорожці” з нагоди Дня незалежності 2017 року.

Читайте також:
“Невипадково цього дня”. Частини ЗСУ отримали нову символіку. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна