“Втома від війни”: що стоїть за словами Коломойського про “громадянський конфлікт”

 

Ольга Лень
журналіст

(FB)

Дійсно погане в тому, що наговорив Ігор Коломойський, є навіть не плутані розповіді про «громадянський конфлікт». Має тривожити не форма слів, а те, що за цими словами стоїть. А стоїть за цими словами бажання частини бізнесу і політичної еліти швидше «закончить вот это всё» – під чим розуміється Майдан, спротив Російській Федерації, реформи, зміни в системі влади, боротьба з монополіями, патріотизм.

Тому зараз в медійний простір будуть активно просуватися наративи щодо «помириться», «прекращение конфлікта», «договориться». І не треба себе дурити, що робиться це заради громадян і простих українців. Робиться це, щоб швидше відновити можливість заробляти, в тому числі і в партнерстві з російським бізнесом та російською владою.

Коломойський тут лише озвучує, причому досить обережно, думку великої частини тих, хто й забезпечив перемогу Зеленського.

Саме цей бізнес, орієнтований на РФ, «устал» від війни. Саме в цьому полягає «усталость».

В основі цієї «усталості» лежить переконання, що Росію не можна перемогти. Якщо ви пригадаєте раніші висловлювання Коломойського, то він про це говорив вже з 2014 року. А саме це переконання виховувалося десятиліттями, якщо не століттями. Глибинний, вкорінений комплекс меншовартості. Глибинне переконання, що навіть пробувати перемогти Росію не варто. І зараз саме цю мантру про «не можна перемогти» повторюють ті, хто розказує різні сценарії капітуляції під виглядом планів замирення.

Ментальна пастка тут в тому, що для людей, які не вірять у можливість перемоги Росію, весь спротив, будь-які плани оборони – це лише втрата часу і можливостей для заробляння грошей. Такі люди не хочуть нічого втрачати, нічим жертвувати чи якось обмежувати свій комфорт заради справи, в яку не вірять. Мовляв, якщо не можна перемогти, то нащо тягнути час і втрачати гроші.

Тому скоро ми багато почуємо з екранів телевізорів про те, що ще «не можна намазати на хліб». Це історія не просто про гроші, а про дуже великі гроші. Тому наступ буде гарно фінансований і ешелонований.

Єдиний спосіб протистояти цьому наступу – це зрозуміти, що Росію можна і треба перемагати. Ці перемоги не раз були в історії і точно ще будуть. Останні 30 років – це суцільна низка історичних перемог над Російською імперією, коли Росія втрачала території, вплив і потужність.

Сама концепція гібридної війни – це концепція слабкого, який намагається інформаційною війною замістити більш дорогі військові та наукові витрати, які сьогоднішній РФ просто не по кишені. Росія тільки тому зараз має перевагу в інформаційній війні, бо є єдиною країною, що дійсно мобілізовує на цю війну всі свої державні ресурси.

Не варто забувати, що навіть воює РФ не за рахунок власних досягнень – всі гібридні інструменти, які сьогодні використовує Росія, вигадали західні демократії. Єдине ноу-хау РФ – тотальне державне керівництво цими інструментами. Ця система повторює ту тотальну пропаганду, що вже знав світ за часів гітлеризму. І гітлеризм також нічого не вигадував, а лише змавпував американців.

Тож, якщо демократичний світ вигадав якісь інструменти, то прийде момент, коли той же демократичний світ вигадає способи протидії цим інструментам. А оскільки ми також є частиною демократичного світу, то, можливо, саме ми здатні знайти антидот до цієї гібридної агресії.

Наші втрати і жертви мають сенс, бо здатні дати нам перемогу. Так, це не станеться швидко. І не буде просто. Але лише капітуляція – дійсно є втратою часу, знецінюванням всього і всіх, та, зрештою, принесе ще більше втрат і жертв, ніж вже маємо зараз.

Читайте також:
Полторак відреагував на слова Коломойського про “громадянський конфлікт” на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна