“74 кулі у борт №90”. Обстріляний на Донбасі вертоліт тепер служить українським миротворцям у Конго. ФОТО

 

На африканський континент прибув гелікоптер Мі-8, який на Сході України отримав 74 кулі, пройшов відновлення та повернувся до Збройних Сил України.

Про це в четвер, 2 травня, інформує прес-служба МОУ.

7 серпня 2014 року точились бої за Савур-Могилу. Того дня екіпаж Мі-8 під керівництвом майора Володимира Шлюхарчука отримав завдання з евакуації важкопоранених військових в районі стратегічно важливої висоти.

Неподалік від району евакуації, на український вертоліт очікувала ворожа диверсійна група. Мі-8 тоді «упіймав» 74 кулі, 24 з яких — уразили кабіну екіпажу. Останніми словами льотчика-штурмана капітана Дмитра Арциленка тоді стали: «Щось тут не те, давай правіше 500». Саме цей маневр дав змогу командирові екіпажу вивести борт з-під вогню, незважаючи на кульові поранення в руку та ногу, які відмовлялись працювати, а бортовим стрільцям — придушити противника вогнем. В результаті, Володимир Шлюхарчук зміг дістатись відносно безпечного посадкового майданчика і посадити вертоліт, в якого вже на той момент відмовив один з двигунів, зник зв’язок, з’явились пробоїни в паливній системі. Це і був борт № 90.

Капітан Дмитро Арциленко помер від смертельного поранення через п’ять днів, не приходячи до свідомості, в лікарні міста Дніпро. Бортовий технік та командир екіпажу пройшли реабілітацію після поранень та успішно повернулись до строю.

Мі-8 у Конго 2 Мі-8 у Конго 3 Мі-8 у Конго 4 Мі-8 у Конго 5 Мі-8 у Конго
<
>

Борт пройшов відновлення і вже через рік його повернули «до строю» в одну з бригад армійської авіації Сухопутних військ ЗС України.

Сьогодні «гвинтокрилий птах» успішно виконує всі без виключення завдання у складі українського національного контингенту Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго, тепер вже з бортовим номером 861.

Як інформувала “Новинарня“, українські миротворці в Конго здійснили посадку на кратер діючого вулкана.

Читайте також:
У ДР Конго українські миротворці взяли участь в cпецоперації “Скорпіон”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна