Українські миротворці в Конго здійснили посадку на кратер діючого вулкана. ФОТО

 

Екіпажі Мі-8 18-го окремого вертолітного загону відпрацювали завдання Місії ООН зі стабілізаці по забезпеченню роботи групи вулканологів.

Про це інформує Міністерство оборони України.

“Екіпаж під керівництвом командира загону льотчика-снайпера полковника Віталія Цапко доставив групу вулканологів та висадив їх прямо на кратер вулкану Ньямурагіра, висота якого дорівнює 3058 метрів над рівнем моря“, – йдеться у повідомленні.

Після цього, український вертоліт знаходився в режимі очікуванні на аеродромі міста Гома. За кілька годин, що знадобились вулканологам, погодні умови почали різко погіршуватись, хмарний покрив навколо вулкану ущільнився.

миротворці у Конго миротворці у Конго1 миротворці у Конго2 миротворці у Конго3 миротворці у Конго4 миротворці у Конго5 миротворці у Конго7
<
>
Українські вертолітники в ДР Конго: посадка на вулкаг

“Однак, українські льотчики вибрали слушний момент та пробились крізь «вікно» у хмарах, забравши науковців і тим самим успішно виконавши ще одне нестандартне завдання”, – звітують в оборонному відомстві.

Останнім часом вчені дуже уважно спостерігають за вулканом Ньямурагіра (друга назва Ньямлагіра), який вважається найактивнішим вулканом Африки. Лише з 2000 року вулкан прокидався 6 разів. Експерти переконані, що детальне вивчення вулкану з проведенням регулярних тестів та сейсмічних аналізів дасть змогу передбачити наступне виверження та знизити ризик для місцевого населення.

Своєю основою Ньямурагіра зливається з іншим вулканом — Ньїрагонго, який місцеві називають «вогняною долиною». Виверження в 2002 році цього вулкану знищило понад 40 % міста Гома, яке розташоване неподалік. Внаслідок хімічного складу, лава Ньїрагонго дуже рідка і як результат, швидкість її течії досягає 65-100 км/год.

Слід зауважити, що на частку цих двох вулканів припадає 40 % всіх спостережуваних вивержень Африки, що робить цей «дует» надзвичайно небезпечним та одним з найсмертельніших.

В українському оборонному відомстві наголошують, що Командування Місії ООН зі стабілізації в ДР Конго регулярно довіряє подібні завдання нашим миротворцям і саме українські льотчики мають найбільший досвід виконання складних та нестандартних польотних завдань.

Як інформувала “Новинарня“, у ДР Конго українські миротворці взяли участь в cпецоперації “Скорпіон”.

Читайте також:
Українські миротворці в ДР Конго завдали авіаудару по бойовиках

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна