“Без заборон та інспекторів”. У мережі розвінчали страхи і фейки щодо закону про мову

 

Олександр Іванов
громадський активіст, засновник ініціативи “Переходь на українську”

(FB)

Питання до тих, кого закон “Про державну мову” (ухвалений Верховною Радою 25 квітня“Н”) чомусь “ущемляє”. Чим він вас “ущемляє”?

Що тепер у новинного вебсайту буде локалізація українською? При цьому локалізацію російською чи іншими мовами ніхто не забороняє.

Що аж через п’ять років можна буде дивитися 90% ТБ українською (а зараз 75%)? При цьому канал може мати іншу доріжку 100% російською.

Що тепер буде більше преси українською? При цьому виданням ніхто не забороняє видавати наклади російською.

Що тепер можна законно вимагати обслужити українською мовою у сфері послуг? При цьому обслуговування російською чи іншими мовами якщо вам так зручно ніхто не забороняє.

Що тепер буде більше книг українською у виданнях і книгарнях? При цьому книги російською чи іншими мовами ніхто не забороняє.

Чи, може, вам не подобаються мовні інспектори, яких вилучили у другому читанні закону?

Чи, може, вам не подобаються безкоштовні курси української мови?

Ті, кого цей закон “ущемляє” – або свідомі рашисти, або досі частково чи повністю живуть у російському соціокультурному просторі. І не прочитавши тексту закону, ретранслюють російську пропаганду.

Спробуйте загуглити закон 5670-д і прочитати текст для різноманітності.

Закон про державну мову – це перша комплексна спроба окреслити український соціокультурний простір. Без зазіхання на права людей в особистому житті спілкуватися мовою, яка їм подобається.

Це закон не про російськомовних громадян України. Для російськомовних насправді практично все лишається, як є, без змін. І в цьому можна буде переконатися коли пройде кілька місяців. Це закон про україномовних, які нарешті зможуть вийти з мовного гетто.

Читайте також:
Закон про мову: які норми Рада пом’якшила перед фінальним голосуванням

Сім’я переселенців з Донбасу агітує переходити на українську.
В мережі шириться проникливе відео

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна