“Та не вміли подавати”. У Зеленського окреслили комунікаційні промахи штабу Порошенка

 

Петро Порошенко – політик, який на виборах міг би похвалитися системними здобутками, однак він у своїй кампанії мав проблеми з комунікацією.

Такий висновок зробив куратор діджитал-кампанії Володимира Зеленського Михайло Федоров, який очолює запорізьке агентство SMM Studio, в інтерв’ю виданню Liga.Tech.

“Я вважаю, що у нього (Порошенка) провал з комунікацією. Він говорить не те, що для людей насправді важливо, не про свої досягнення. Він це, з одного боку, сам визнав. Намагався кілька разів будувати образи, не властиві йому… Хоча він дуже системний політик, у якого є системні рішення, дуже позитивні. З тією ж діджиталізацією – є ряд речей, які, виявляється, існують, а я не знав, що вони вже зроблені“, – визнав Федоров, маючи на увазі електронні держпослуги.

“Так. А ще якесь агентство при Кабміні, яке підписувало стратегію розвитку цифрової економіки. Дуже багато всього робили, навіть впроваджували – і воно працювало. Але про це мало хто знав”, – додав куратор СММ-напрямку від Зеленського.

“Як маркетолог скажу, що потрібно розкривати сильні сторони свого продукту. Це були його (Порошенка) сильні сторони, масові, позитивні, цікаві. А він ішов з трьома меседжами (“віра, армія, мова” – “Н”), грав на страху людей. Хоча є і більш цікаві речі, на базі яких потрібно будувати комунікацію зі своїми виборцями. Багато хто міг би дізнатися про нього багато цікавого за його виборчу кампанію і полюбити його заново.
А потім він взагалі вже почав пародіювати Зеленського: відео, “гайз”. Те, що невластиво, було смішно. Має бути дуже органічно”, – сказав Федоров.

Він також відзначив, що компанія в соцмережах обійшлася команді Зеленського значно дешевше, ніж Порошенку.

“Я якось дивився витрати [штабу Порошенка] за січень – там в десятки разів більше. Навіть за відкритими даними агентство Postmen витратило більше 100 тисяч доларів”, – розповів Федоров.

Керівник SMM Studio також заявив, що сторона Порошенка вела в інтернеті кампанії з чорного піару проти конкурентів, і команда Зеленського їх задокументувала.

“У нас є проект «Чорна бібліотека імені Петра Олексійовича». Ми написали, що не будемо використовувати чорні технології. Але зібрали все, що робив за виборчу кампанію Петро Олексійович. Створили сайт і зібрали весь чорний креатив. Там є по розділах: розпалювання ненависті між українцями, наклеп та ін. Там є зображення, відео, які він запускав. Ми вирішили увічнити його кампанію, нехай буде соромно на неї дивитися”, – заявив Федоров.

Читайте також:
“Розділяй і таргетуй”. СММник Зеленського розповів секрети перемоги на виборах

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна