Суд відмовився визнати загибель командира збитого на Луганщині Іл-76 наслідком агресії РФ

 

Мелітопольський міськрайонний суд відмовився визнати наслідком агресії Російської Федерації загибель Олександра Білого — командира літака Іл-76, який російські бойовики збили під Луганськом у червні 2014 року.

Про це йдеться у рішенні суду від 16 квітня , яке отримала вдова Білого, інформує “Громадське”.

У рішенні суду наразі є лише вступна та резолютивна частина — без мотивувальної частини, де суд аргументує своє рішення.

Як повідомляє УНІАН, суддя Мелітопольського міськрайонного суду Юлія Горбачова не змогла прокоментувати своє рішення, пославшись на відсутність часу в зв’язку з судовим засіданням. Водночас виконувачка обов’язків глави Мелітопольського міськрайонного суду Тамара Міщенко сказала, що суддя не встигла оформити мотивувальну частину судового рішення, бо завантажена роботою, і пообіцяла, оприлюднити рішення повністю 22 квітня.

Як інформувала “Новинарня“, в Павлограді на Дніпропетровщині понад півроку тривав суд у справі про загибель 49 українських військових (з них 9 – члени екіпажу). Вони загинули у літаку Іл-76МД, збитому з ПЗРК сепаратистами “ЛНР” 14 червня 2014 року.
На лаві підсудних був лише генерал-майор ЗСУ Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції.

Назарова обвинувачували у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

25 листопада 2014 року Печерський районний суд Києва постановив заарештувати генерал-майора на два місяці, але водночас дозволив йому залишитися на свободi пiд заставу у розмірі 365 тисяч гривень.
Пiзнiше суд зменшив заставу до 97 тисяч гривень та дозволив Назарову продовжувати виконувати свої професійні обов’зки.

Обвинувальний акт щодо генерал-майора Назарова було оприлюднено в листопаді 2016 року. Прокуратура просила для нього вісім років в’язниці.

27 березня 2017 року Павлоградський райсуд виніс вирок, яким генерал-майора Віктора Назарова засуджено до семи років позбавлення волі. У рішенні суду вказано, що Назаров мав інформацію про те, що літак можуть обстріляти.

Захист генерала подав апеляцію.

У жовтні 2017 року Дніпровський апеляційний суд частково задовольнив клопотання генерала Назарова: суд погодився переглянути висновки двох військово-тактичних експертиз із 30, на яких наполягав засуджений.

Читайте також:
Генштаб став на захист генерала Назарова: “рішення суду створює прецедент правової незахищеності командирів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна