Як у Росії застряг бразильський сталініст-нелегал, що вів онлайн-війну проти України

 

Широко відомий у мережі афро-бразильський сталініст, прихильник “ДНР/ЛНР” Крістіану Алвес Ліма заарештований у Росії як нелегальний мігрант і очікує примусової депортації на Батьківщину

автор: Дмитро Яцюк
журналіст і блогер (для “Новинарні“)

Молодий бразильський сталініст Крістіану Алвес Ліма був затриманий під час виїзду з Росії через порушення міграційного законодавства – перебування у країні більше 90 днів протягом 180 календарних днів.

Після затримання громадянина Бразилії помістили в центр тимчасового утримання для нелегальних іммігрантів у Гатчині (Ленінградська область).

Судові справи швах

25 березня в місті Виборг відбулося судове засідання першої інстанції у справі бразильця. Суддя постановив, що Крістіану Алвес впродовж 10 днів повинен залишити територію Російської Федерації. Також це означає, що протягом тривалого часу йому буде заборонено відвідувати РФ.

11 квітня суд другої інстанції Ленінградської області розглянув апеляцію Алвеса та залишив рішення незмінним: перебування підсудного в центрі тимчасового утримання для нелегалів та адміністративна примусова депортація з Росії.

Слухання тривало менш як півгодини. Незважаючи на його бажання бути присутнім, Алвес не був доставлений у суд із гатчинського центру.

У бразильця залишився ще один шанс на нову, останню апеляцію.

Крістіану Алвес

Сама Росія не поспішає його депортувати. На думку російських юристів, судова влада цілком легально може тримати афро-сталініста в ув’язненні рік, а за рішенням суду – і довше.

Водночас у випадку бразильця не діє жоден із пом’якшувальних факторів, які теоретично могли б врятувати його від адміністративної депортації: 1) він не одружений, не має дітей чи інших родичів − громадян РФ; 2) він не працював у Росії легально (не мав патенту, дозволу чи трудового договору); 3) не був та не є студентом; 4) не лікувався та не лікується в системі охорони здоров’я РФ; 5) не має ВНЖ в Росії.

Без права на притулок

Радикальний та публічний шанувальник Сталіна, СРСР, Росії й російського православ’я, комунізму і “народних республік Донбасу”, Крістіану Алвес останнім часом хрестився у Російській православній церкві (РПЦ) під ім’ям Олександр.

Його близька подруга Єлєна Жердєва розповідає у соціальній мережі “ВКонтактє”, що Крістіану-Олександр часто отримує від росіянок пропозиції укласти фіктивний шлюб. Але відмовляється, вважаючи себе “правовірним християнином”, свого роду “православним сталінського обряду”.

А от повернення до Бразилії Крістіану побоюється. Адже там, на його думку, існує реальна небезпека переслідування через його “політичні переконання та заяви”. Відомо також, що Алвес просив політичного притулку у Росії, але прохання було офіційно відхилене.

Прикладом такої “політичної заяви” цілком може слугувати відео 2017 року, в якому Крістіану закликав до фізичної розправи над теперішнім президентом Бразилії Жаїром Болсонару та катування його прихильників (у 2018 році за Болсонару проголосувало близько 70 мільйонів виборців):

Метальна “родіна”

Крістіану Алвес став відомим у португаломовному сегменті інтернету в кінці “нульових”. У першу чергу через проголошуваний ним радикальний сталінізм, недолугу пропаганду відновлення “СРСР 2.0” та схильністю до “комуністичного маскараду”. Молодик постійно позував у мережі у псевдовійськовому та російському лубочному одязі, який, як він вважав, мав символізувати його “містичний” зв’язок із російською “ментальною родіною”. Алвес любив переконувати бразильську публіку в тому, що його екстравагантний одяг – це… “остання молодіжна мода Білорусії”.

До 2013 року Крістіану Алвес не часто згадував Україну, а робив це, зазвичай, у контексті активного заперечення Голодомору чи звинувачення нашої країни у “зраді руского міра”. З початком Майдану, а пізніше – російсько-української війни на Донбасі сталініст отримав нову тему для “відеопроповідей” на власних каналах YouTube (більшість із яких на сьогодні не існують). Він використовував практично всі кліше російської пропаганди: “героїчний народ Донбасу”, “боротьба проти київської нацистської хунти”, “переслідування угорської меншини” тощо.

Невдалий рекрутинг на війну в Україну

Але суто пропагандою на своїх сторінках у соцмережах та YouTube-каналах Крістіану Алвес не обмежувався. За даними українсько-бразильської ОСІНТ-групи “Миротворець Бразилія”, він намагався рекрутувати бразильських громадян, у першу чергу прихильників комуністичних ідей, на війну проти України.

Наприклад, у 2015 році через свій блог “Червона сторінка” він за допомогою краудфандінгу Крістіану збирав 10 тисяч реалів (близько 2,5 тис. доларів), щоб відправити на Донбас хоча б одного “добровольця-антифашиста”. При цьому офіційно гроші збиралися для купівлі “гуманітарних товарів, балістичних жилетів та шоломів”, а також “матеріалів, необхідних для створення документального фільму, наприклад, напівпрофесійну камеру та картку пам’яті”.

За чотири місяці було зібрано менше чверті бажаної суми, і на цьому спроба “гуманітарної місії” бразильського сталініста закінчилася.

Після того, як у жовтні 2016 СБУ провело блискучу операцію із затримання та арешту в київському аеропорту “Бориспіль” відомого ватажка бразильських терористів на Донбасі Рафаеля Лусваргі, жоден новий бразильський “антифашист” не набрався сміливості з’явитися на воюючому Донбасі.

Читайте також:
12 найманців з-за океану. Портрети бразильських терористів на Донбасі

Незважаючи, а можливо, навіть завдяки невеликому, але явному психічному розладу, Крістіану Алвес завжди був досить обережним та ніколи не відвідував територію окупованого РФ Сходу України. Саме тому профіль афро-сталініста відсутній у базі даних “Миротворець”. Попри це, діяльність Крістіану перебуває під активним моніторингом ОСІНТ-групи “Миротворець Бразилія”, афілійованого підрозділу українського “Миротворця”.

Сам Алвес великою мірою живе у світі вигаданих ним самим міфів. Наприклад, постійно переконує бразильських інтернавтів у тому, що таємно працює чи є “агентом впливу російського уряду”. У зв’язку з чим його арешт та підготовка до майбутньої депортації потішили тих бразильців, які про це дізналися.

Крістіану-Алвес-7 Крістіану-Алвес-5 Крістіану-Алвес-8 Крістіану-Алвес-11
<
>

Як написав один із користувачів “Фейсбуку”, бразилець українського походження Рубенс Булад, “пропагувати Росію та “русскій мір”, не маючи у РФ виду на проживання – це просто блискуча ідея “червоного братішки”. Ідея, яка ну аж ніяк не могла не спрацювати!”

Читайте також:
Суд продовжив арешт бразильського бойовика Лусваргі. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна