Початок нової системи нагород: в ЗСУ розробили медаль “за поранення”

 

Розроблено проект першої медалі з нової системи відомчих нагород Міністерства оборони – медалі за поранення.

Як передає “Новинарня“, про це повідомило Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних сил України.

У п’ятницю, 13 квітня, в управлінні зазначили, що “починає рух нова система відомчих нагород” МОУ.

“Першою відзнакою, яка розпочинає свій шлях до затвердження міністром оборони і перерізає стрічку старту реформування системи нагород, буде медаль за поранення – “За жертву крові в боях за волю України”.

Як відомо, досі в Україні не існує окремої медалі за поранення, отримані військовими в ході бойових дій, хоча така нагорода є звичною у західних арміях. Наразі значна частина поранених українських армійців нагороджується, як правилом, орденом “За мужність”.

Координатор групи “Нове військо” Віталій Гайдукевич, який є одним із розробником нової медалі, коментує: “Ніщо не заважає нагородити всіх, хто був поранений від початку війни. Із запровадженням нової нагороди це цілком можливо. Попереднє нагородження орденом не завадить це зробити – ця медаль саме за поранення. А попередня нагорода, за той самий бойовий епізод, може трактуватися саме як за мужність в бою (наприклад). Це буде цілком логічно, враховуючи факт, що не кожне поранення бойове мало як наслідок нагородження”.

Нова медаль наслідує дизайн і назву медалі, встановленої ще в 1980 році Президією УНР в екзилі.

Сама медаль – кругла, із тризубом, терновим вінком і перехрещеними мечами на аверсі.

Кількість поранень та їх ступені важкості визначатимуться гілочками, які кріпляться на стрічці медалі та планці.
Легкі поранення позначатимуть білою (срібною) гілкою, важкі — золотою (жовтою). Визначено, що медальна стрічка може містити максимум три гілочки різного кольору, а на планці для повсякденної форми одягу — лише одна за найтяжче поранення.

Передбачається, що нагородження медаллю “За жертву крові в боях за волю України” затверджуватиме міністр оборони або посадова особа, призначена міністром (наприклад, начальник військового комісаріату для врученні на місці).

Всі медалі “За жертву крові в боях за волю України” передбачені як номерні – для чіткого контролю, виключення підробок і незаконного використання.

Читайте також:
“Невипадково цього дня”. Частини ЗСУ отримали нову символіку. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна