Меркель після зустрічі з Порошенком заспокоїла щодо транзиту газу

 

Україна продовжує боротися за припинення будівництва нової нитки газопроводу “Північний потік-2”.
Про це заявив президент Петро Порошенко у п’ятницю, 11 квітня, на спільному брифінгу з канцлером Німеччини Ангелою Меркель після їхньої зустрічі в Берліні, повідомляє “Укрінформ“.

“Ми (Україна – “Н”) не припинили нашої боротьби за те, щоб ми зупинили будівництво “Північного потоку-2″, запропонувавши німецьким компаніям участь в управлінні українською газотранспортної системою”, – сказав Порошенко.

Він додав, що Німеччина пропонує механізм у вигляді гарантування певного обсягу прокачки газу через територію України, а наша влада бачить вихід у зупинці будівництва газопроводу “Північний потік-2” у зв’язку з тим, що є політична забарвленість проекту і загроза для України.

“Хочу наголосити, що наші переговори з Німеччиною у цій сфері тривають”, – додав Порошенко.

У свою чергу канцлер Ангела Меркель заявила, що Німеччина й Україна мають спільну мету у тому, що стосується газогону “Північний потік-2”.

За її словами, йдеться про збереження ролі України як країни-транзитера російського газу.

Меркель нагадала, що тривають переговори щодо продовження контракту про транзит газу з Росії, і у них бере участь ЄС. “Так буде й надалі”, – пообіцяла вона.

Канцлерка також запевнила, що під час спілкування з президентом РФ Володимиром Путіним постійно дає зрозуміти, що транзит через Україну має бути збережений.

Як відомо, проект “Північний потік-2” передбачає будівництво нової нитки газопроводу від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини нарівні з уже діючим “Північним потоком”. Його потужність становитиме 55 млрд. кубометрів газу за рік, довжина – понад 1,2 тис. км. Загальна вартість проекту оцінюється в 9,5 млрд. євро.
Чотири країни – Фінляндія, Швеція, Німеччина та РФ – схвалили будівництво трубопроводу. Данія поки остаточно не визначилася.

Газопровід будує російський “Газпром” спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва “Північного потоку-2” через можливу втрату статусу транзитної держави.
Крім того, противниками “Північного потоку-2” є США, Польща і країни Балтії, які застерігають, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. У Німеччині заявляють, що проект економічний, а не політичний.

Читайте також:
Жорстка резолюція Європарламенту: Росія не є стратегічним партнером, будуть нові санкції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна