Жорстка резолюція Європарламенту: Росія не є стратегічним партнером, будуть нові санкції

 

Європейський парламент у вівторок, 12 березня, ухвалив резолюцію про відносини з РФ, згідно з якою Росія більше не може вважатися стратегічним партнером ЄС.
Головні месиджі постанови – Євросоюз повинен бути готовий прийняти нові санкції проти РФ, а Росія має відновити територіальну цілісність України.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті Європарламенту.

За резолюцію на пленарному засіданні проголосували 402 депутати, проти – 163, 89 – утрималися.

Текст резолюції був підготований на основі доповіді євродепутата з Латвії Сандри Калнієте.

У документі сказано, що ЄС глобально переглядає свої відносини з Росією та обмежує співпрацю в ряді сфер, які становлять спільний інтерес.

“Глобальні виклики, як-то зміна клімату, енергетична безпека, оцифрування, штучний інтелект і боротьба з тероризмом, вимагають вирішення через вибіркові зобов’язання”, – ідеться в повідомленні.

Більш тісні відносини неможливі, поки Росія “в повній мірі не імплементує мінські угоди і не відновить територіальну цілісність України”.

Серед основних проблем Європарламент назвав “навмисне порушення Росією міжнародного права”: “анексію і окупацію Криму – регіону України, пряму або непряму участь у збройних конфліктах на сході України, подальше порушення територіальної цілісності Грузії і Молдови”.

Депутати нагадали про підтримку Росією популістських та антиєвропейських партій, про втручання влади РФ в електоральні процеси на Заході.

Ідеться також про порушення прав людини Росією. Згадуються ув’язнення українського режисера Олега Сенцова, справи проти глави грозненського “Меморіалу” Оюба Тітієва, історика Юрія Дмитрієва.

Також підкреслено причетність Росії до отруєння Сергія і Юлії Скрипалів до інформаційних та кібератак з метою дестабілізувати приватні і державні комунікаційні інфраструктури й посилити протиріччя між країнами ЄС.

Окремо підкреслюється недостатність заходів протистояння російській пропаганді і дезінформації в ЄС, особливо незадовго до виборів в Європарламент, які відбудуться в травні 2019 року. Євросоюз планує значно підсилити (як фінансово, так і кадрово) Оперативну робочу групу зі стратегічних комунікацій (East StratCom Task Force).

Рекомендується також знизити залежність Євросоюзу від російських поставок газу.

“Європейський Союз повинен говорити в один голос і довести свою внутрішню солідарність в сфері енергетичної безпеки”, – підкреслюється в документі. Тоді як газопровід “Північний потік-2” ще більше збільшує залежність Євросоюзу від російського газу, загрожує внутрішньому європейському ринку і не відповідає енергетичній політиці і стратегічним інтересам ЄС. “Цей проект слід зупинити”, – йдеться в резолюції.

Депутати Європарламенту також стурбовані постійною підтримкою Росії авторитарних режимів і держав, таких як Північна Корея, Іран, Венесуела та Сирія. Вони шкодують, що для того, аби дестабілізувати країни-кандидати на членство в ЄС, Росія підтримує політичні організації та сили, які виступають проти Преспанської угоди, яка поклала край конфлікту між Грецією й Македонією.

Депутати при цьому зауважують, що нинішня конфронтація і розбіжності ставлять під загрозу безпеку на континенті.

Читайте також:
Комітет ЄС затвердив азовський пакет санкцій проти РФ, формалізація – наступного тижня

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна