Суд відкрив провадження за позовом УПЦ МП щодо зміни її назви

 

Суд відкрив провадження за позовом так званої УПЦ МП до Міністерства культури через вимогу вказати у назві приналежність до Росії.

Про це у п’ятницю, 29 березня, повідомляє прес-служба окружного адмінсуду Києва.

УПЦ МП просить скасувати наказ Мінкульту щодо переліку релігійних організацій, які мають вказувати у назві свою причетність до Росії. Справу розглянуть за правилами спрощеного провадження без повідомлення учасників справи.

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила законопроект №5309, згідно з яким релігійна організація, керівний центр якої розташовано на території держави-агресора, зобов’язана вказати це у своїй назві.

Раніше УПЦ МП заперечувала свою приналежність до РПЦ, заявляючи про свою самокерованість. Крім того, УПЦ МП відмовилася змінити назву, а низка народних депутатів – прибічників цієї церкви – оскаржили закон, який змушує УПЦ МП перейменуватися, в Конституційному суді. Закон зобов’язує перейменуватися ще низку релігійних організацій з центрами у Росії.

Разом з тим головний юрист УПЦ МП Олександр Бахов раніше заявляв, що церква може продовжити існування зі своєю теперішньою назвою, але вже не як релігійна організація, а як юридична особа.

Зазначимо, в Україні релігійні організації мають статус неприбуткових, також для них передбачено низку пільг. Таким чином, якщо УПЦ МП працюватиме як юридична особа, то вона втратить статус неприбуткової організації і сплачуватиме усі податки.

Читайте також: 
До Верховного суду надійшло три позови від УПЦ МП через Томос

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.