Журналісти розповіли про причетність Кононенка до схем в енергетиці. Він подав до суду

 

Журналісти програми “Схеми” опублікували записи телефонних розмов бізнесмена Дмитра Крючкова, братів Суркісів та найближчого соратника президента Петра Порошенка Ігоря Кононенка, які свідчать про причетність останнього до афер в енергетиці. Кононенко після цього пообіцяв подати на журналістів до закордонного суду, а журналісти подалися, натомість у НАБУ.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в п’ятницю, 29 березня розвиває тему “Радіо Свобода”.

У сюжеті журналістів представлені, серед іншого, телефонні переговори екс-нардепа, бізнесмена Дмитра Крючкова із Кононенком. Записи розмов, які опублікували “Схеми”, свідчать  нібито про причетність братів Суркісів, Крючкова та Кононенка до афер з “Черкасиобленерго” та “Харківобленерго”.

“Схеми” надіслали експертам здобуті ними аудіофайли разом зі зразками голосів із публічних виступів людей, яких їм вдалося розпізнати, та попросили проаналізувати – чи співпадають вони. “Експерт досліджував голоси п’ятьох людей, не знаючи, хто вони. Це – Дмитро Крючков, Ігор Кононенко, Ігор Котвицький, Ігор та Григорій Суркіси”, – наголошують журналісти. За їхніми словами, експертиза всіх надісланих голосів дала позитивний результат. Отримані високі показники вірогідності подібності голосів за шкалою, передбаченою цією методологією.

У діючого глави держави Петра Порошенка розслідування програми “Схеми” назвали чорним передвиборчим піаром і заявили, що фігурант розслідування Ігор Кононенко готує позов до закордонного суду на журналістів.  Про це заявив спікер виборчого штабу Порошенка Олег Медведєв під час брифінгу у п’ятницю, де також були присутні адвокат Грем Аткінс та перекладач.

“Ми цінуємо роботу журналістів, особливо журналістів-розслідувачів, але ми не вважаємо себе клінічними ідіотами, коли за два дні до виборів з’являються подібні розслідування, що не є якоюсь випадковістю або збігом обставин”, – заявив Медведєв.

За його словами, розслідування програми “Схеми”, опубліковане напередодні – це брудна передвиборча технологія і “чорний” піар, як “всі розслідування останніх часів”.

“Особливо, коли за розслідування видається банальний злив інформації від одного із правоохоронних органів. Та ще і щодо несвіжої, кількарічної давнини справи. Наскільки я знаю, на сленгу правоохоронних органів такі справи називаються “висяками”“, – зазначив представник штабу.

Кононенко вважає поширену інформацію недостовірною, а також виготовленою з грубим порушенням журналістських стандартів.

У свою чергу, журналісти проекту Радіо Свобода «Схеми» зазначають, що не бояться суду, бо ретельно перевірили наведені у своєму розслідуванні факти. Також редакція повідомляє, що на запит Національного антикорупційного бюро вже передала детективам записи розмов Дмитра Крючкова з Ігорем Кононенком та братами Суркісами.

НАБУ проводить офіційне розслідування про розкрадання коштів «Запоріжжяобленерго», у рамках якого вже повідомила про підозру бізнесмену Дмитру Крючкову. За словами детектива, бюро також вивчає причетність до схеми Ігоря Кононенка та братів Суркісів, останніх раніше вже викликали на допит. У записах, оприлюднених журналістами, співрозмовники, у тому числі, обговорюють і цю оборудку.

Як інформувала “Новинарня“, ВВС вибачилося перед Порошенком та виплатить компенсацію.

Читайте також:
Значною часткою українських обленерго володіє російський націоналіст, це загроза нацбезпеці, – Atlantic Council

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна