Міністр оборони Гриценко, перебуваючи на посаді, списав та продав 919 танків Т-72, – Вінник

 

Колишній міністр оборони Анатолій Гриценко за дев’ять місяців перебування на своїй посаді перевів 919 танків Т-72 у статус надлишкового майна з подальшою їх реалізацією на зовнішні ринки.

Про це у четвер, 28 березня, під час засідання заявив Голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у Збройних силах України у 2004-2017 роках, нардеп Іван Вінник, повідомляє УНН.

“Така кількість – це втричі більше, ніж є зараз на озброєнні у ЗСУ”, – наголосив він.

Голова ТСК також підкреслив, що оприлюднена аргументація Анатолія Гриценка про переведення такої кількості танків у статус надлишкового майна у зв’язку з тим, що такі танки не є на озброєнні у ЗСУ та нібито не було можливості їх обслуговувати – не відповідає дійсності.

“Ми звернулися до “Укроборонпрому”, який спростував твердження, що танки Т-72 не обслуговуються і не стоять на озброєнні у ЗСУ”, – сказав народний депутат.

Іван Вінник також наголосив, що саме міністром Гриценком був створений у 2006 році департамент “надлишкового майна” у Міністерстві оборони задля продажу військової техніки Збройних сил України.

“Створення департаменту надлишкового майна – це був перший крок до руйнування української армії”, – додав він.

За словами Голови ТСК, створеною схемою розкрадання майна ЗСУ успішно користувались прем’єр-міністри Тимошенко, Єхануров і Янукович.

Головним критерієм, за яким майно ЗСУ отримувало статус “надлишкового майна”, був попит на це майно на зовнішніх ринках.

Іван Вінник також повідомив, що вартість танків Т-72, які були переведені у надлишкове майно, а в подальшому продані, були оцінені у 201 тисячу гривень. “У надлишкове майно переводилася нова, якісна техніка, яка належить до другої категорії”, – додав він.

Голова ТСК заявив, що було знищено багато документації, яка би допомогла провести якісне розслідування. Зважаючи на це, ТСК звернулася до “Укроборонпрому” з вимогою не нищити документи, які є важливими сьогодні для слідства, “щоб з’ясувати і покарати винних, які призвели до повного роззброєння української армії і початку російської агресії у 2014 році”.

Заступник Міністра оборони України Ігор Павловський у своєму виступі наголосив, що можна було би зберегти тисячі людських життів на початку російської агресії, коли б в армії було озброєння, яке раніше продали за кордон.

“Ті, хто сьогодні намагається сховатися від наших судів, від нашого народу, коли розкрадали Збройні сили, стали посібниками ворога. Вони нас зробили слабшими, а нашого ворога Російську Федерацію – зробили сильнішою”, – наголосив Ігор Павловський.

Читайте також:
Мешканці райцентру на Волині профінансували чверть кампанії Гриценка, — “Чесно”

Гриценко не прийшов на засідання ТСК щодо розкрадань в армії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна