ГПУ завершила розслідування загибелі п’ятьох поліцейських у Княжичах

 

Генеральна прокуратура України завершила досудове розслідування та ознайомила з його матеріалами службових осіб Національної поліції, причетних до стрілянини в селі Княжичі у грудні 2016 року, в наслідок якої загинули п’ятеро поліцейських.

Про це у четвер, 28 березня, повідомляє прес-служба ГПУ.

Головне слідство ГПУ встановило, що керівники ряду підрозділів Нацполіції в Києві перебуваючи у селі Княжичі перевищили свої повноваження та права. Зокрема, правоохоронці безпідставно організували та застосували вогнепальну зброю на ураження людей, що призвело до загибелі п’ятьох співробітників Національної поліції, пошкодження службових автомобілів, іншого майна поліції та завдала збитки державі на суму понад 3 млн. грн.

Дії п’ятьох підозрюваних кваліфікували за ч. 4 ст. 365 ККУ (перевищення влади, яким спричинено тяжких наслідків). Зокрема, одного з підозрюваних звинувачують у замаху та умисному вбивстві двох, і більше людей. Ще двох підозрюють в організації вбивства.

Як зазначає відомство, підозрюваним загрожує позбавлення волі до 15 років, двом з них – довічне ув’язнення. Обвинувачення досудового розслідування у направили процесуальному керівнику для затвердження.

Як писала Новинарня“, за офіційною версією, в ніч на 4 грудня 2016 року в селі Княжичі Броварського району під Києвом столичні оперативники за підтримки бійців спецпідрозділу КОРД, що готувалися до затримання групи підозрюваних у серії пограбувань. У цей час наряд поліції охорони виїхав до одного з будинків нібито через автоматичне спрацювання охоронної сигналізації. Між правоохоронцями виникла перестрілка, внаслідок якої загинули 5 силовиків.
Генпрокурор Юрій Луценко згодом заявляв, що грабувала будинок сама група поліції охорони.
Станом на січень 2017 року, за результатами службової перевірки, з лав Нацполіції було звільнено 8 офіцерів, які перебували на керівних та оперативних посадах. Ще понад десяток посадовців зазнали дисциплінарних стягнень, зокрема голова ГУ НП в Києві Андрій Крищенко отримав “посадову невідповідність”.

Читайте також:
Після розслідування стрілянини в Княжичах звільнено 8 поліцейських.
Луценко каже – вони й грабували

Притягнуто до дисциплінарної відповідальності більш як 20 поліціянтів, причетних до стрілянини в Княжичах. ОНОВЛЕНО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна