США через суд хочуть повернути Україні вкрадену нацистами картину

 

Прокуратура Південного округу Нью-Йорка домагатиметься повернення до законних власників картини, ймовірно викраденої з Києва у 1943 році напередодні звільнення міста від німецько-фашистських загарбників.

Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться у заяві прокуратури Південного округу Нью-Йорка, передає в четвер, 21 березня, видання “Голос Америки”.

“Наша служба має тривалу історію відновлення справедливості, незалежно від того, як давно було скоєно злочин. Сьогоднішні наші дії – це приклад нашої відданості поверненню законним власника творів мистецтва, викрадених нацистами понад 75 років тому”,- заявив прокурор Мангеттена Джеффрі Берман.

Як повідомляється, представники прокуратури заявили у четвер про ініцювання прокуратурою подання до федерального суду у Мангеттені щодо громадської конфіскації (civil forfeiture action) картини. Йдеться про полотно, раніше відоме, як “Портрет родини”, а нині знане під назвою “Закохана пара” (An Amorous Couple), або ж “Закоханий погляд” (A Loving Glance), за авторством П’єра Луїса Ґудро (Pierre Louis Goudreaux). Художник був учнем Жана-Оноре Фраґонарда (Jean-Honoré Fragonard). Полотно буцімто було викрадено з Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві приблизно у 1943 р.

Згідно з поданням до федерального суду в Мангеттені, картина не фігурувала в описах творів мистецтва, які потрапили до рук нацистів під час захоплення Києва, але після його звільнення спеціальний радянський комітет вніс її до переліку зниклих у серпні 1948-го року.

Повідомляється, що у січні 2013 року дана картина була виставлена як лот аукціону в Нью-Йорку місцевою організацією “New York Auction House”. У повідомленні перед аукціоном відзначалась, що картина до цього часу зберігалась у приватній колеції в Лондоні, а пізніше у приватній колекції у Массачусетсі.

“Подальше розслідування ФБР встановило, що у грудні 1993 року картина була придбана на аукціоні у місті Дірфільд, штаті Міссурі, арт-дилером з Нью-Йорка, який і володів нею перед тим, як виставив її на аукціон у січні 2013 р.”, – йдеться у заяві Мін’юсту США.

“Міністерство юстиції США та ФБР домагаються конфіскації картини, щоб її можна було повернути її законним власникам”, – зазначається у повідомленні.

Як інформувала “Новинарня“, Україна прискорює процес повернення останків Ярослава Мудрого зі США.

Читайте також:
Маріупольських музейниць засудили за передачу картин до окупованого Криму

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна