Україна прискорює процес повернення останків Ярослава Мудрого зі США

 

Для того, щоб повернути в Україну зі США національні реліквії – останки князя Ярослава Мудрого та ікону Миколи Мокрого (чудотворний образ святого Миколая, пам’ятку ХІ ст.), до процесу необхідно залучити не лише експертне середовище та Міністерство культури України, а й президента, Верховну Раду, українську діаспору та Українську православну церкву в США. Інакше є загроза, що ці реліквії опиняться в Росії. Таку думку вчора, 14 квітня, висловили на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі В’ячеслав Корнієнко, заступник генерального директора Національного заповідника “Софія Київська”, та Олександр Вовченко, президент Інституту реформ та розвитку Києва.

“Юридичні механізми для цього є. Реалізація комплексу заходів допоможе нам повернути ці святині до України вже найближчим часом… Керівники комітетів [Верховної Ради у закордонних справах та з питань культури і духовності] пообіцяли вже на найближчому тижні розглянути це питання на засіданнях комітетів. Після цього планується візит офіційної делегації наших парламентарів до США з цього питання”, – запевнив Олександр Вовченко.

Також він повідомив, що президентові України надійшло звернення з проханням почати переговори з американською стороною; надіслали також офіційні звернення до української діаспори та Українській православній церкві у США.
На рівні Кабміну ініціювали створення двосторонньої Міжурядової українсько-американської комісії з питань реституції культурних цінностей, а також створення відповідної робочої групи при Міністерстві культури.

“Окрім того, ми ініціювали створення державної служби з питань повернення культурних цінностей, які були вивезені з України. Ця державна служба буде координуватися Кабміном”, – додав Вовченко.

Церква святої Трійці в Брукліні

Церква святої Трійці в Брукліні

Останки Ярослава Мудрого та ікона св. Миколи Мокрого наразі перебувають у США, в Українській православній церкві Святої Трійці в Брукліні (Нью-Йорк). Про це стало відомо у 2009 році, але актуалізувалася ця інформація саме зараз, коли в ЗМІ почали писати про нібито створення в Росії робочої групи для перевезення реліквій зі США до РФ.

“У 1936, 1939 і 1964 роках, коли саркофаг відкривали для досліджень, кожного разу в актах констатували наявність у ньому останків Ярослава Мудрого. Коли саркофаг відкрили у 2009 році, у ньому виявили тільки один кістяк – Інгігерди”, – нагадав заступник гендиректора заповідника “Софія Київська” В’ячеслав Корнієнко.

Як з’ясували в процесі розслідування, в жовтні 1943 року, перед відступом німців із Києва, майор Пауль фон Денбах (сотник української армії Павло Дмитренко), вивіз скриньку з мощами Ярослава Мудрого до Варшави, де передав її архієпископу Краківському і Лемківському Палладію. Згодом архієпископ емігрував через Німеччину до Америки.

У процесі розслідування вдалося знайти живих свідків усіх цих переміщень. “У 2010 році, коли вдалося це з’ясувати, заповідник спільно з Міністерством культури ініціював повернення реліквій до України, проте на той час далі розмов справа не пішла”, – розповів Корнієнко.
Після приходу до влади Віктора Януковича музейників, які займалися цим питанням, звільнили з посад, Комісію з повернення історичних пам’яток ліквідували, тому питання зависло аж до сьогодні.

На думку Вовченка та Корнієнка, за умов чіткої координації між усіма учасниками процесу повернути реліквії вдасться. Перешкодами можуть стати тільки брак політичної волі та, меншою мірою, позиція Російської Федерації, яка також може заявити право на останки князя Ярослава як свою історичну спадщину.

Читайте також:
“Володар історії”. Після розкриття правди про 28 панфіловців
Путін підпорядкував Росархів лише собі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна