У Казахстані масово затримали активістів на мітингу проти перейменування Астани

 

У четвер, 21 березня, поліція Казахстану затримала близько 20 учасників акції протесту проти перейменування столиці країни Астани на Нурсултан.

Про це повідомляє Reuters.

За даними власного кореспондента агенції, активісти влаштували пікет на площі перед будівлею мерії Астани. На них напала поліція і затримала більшість протестувальників.

“Людей було майже стільки є, як поліції, “омонівців” й інших  правоохоронців. Утворився майданчик, де охочі у мікрофон й на камеру висловлювали свою думку про перейменування Астани на Нурсултан”, — написав на своїй сторінці у Facebook один із учасників протесту Асхат Ахмедяров.

За його словами, там же публічно виступив один із чиновників, однак на запитання про ставлення щодо перейменування столиці відповідав неохоче.

“Потім з’явилися провокатори. Я намагався захистити журналіста, блокуючи одного з таких провокаторів. Набігли “омонівці” в масках, потягли мене і ще декілька людей у автозак”, — розповів Ахмедяров.

Після ретельної перевірки правоохоронцями, затриманих учасників мітингу відпустили.

Незгодні створили онлайн-петицію проти зміни назви столиці і під нею вже підписалися понад 30 тисяч людей.

Нагадаємо, столиця Казахстану змінювала назву вже тричі за останні 60 років.

В 1961-му місто перейменували з Акмолінська на Целиноград. Після того, як Казахстан отримав незалежність від СРСР у 1991 році, його почали називати Акмола, що означає “біла могила”. Назву Астана місто отримало тоді, коли президент Нурсултан Назарбаєв зробив його столицею замість Алма-Ати.

Астана перекладається просто як “столиця”.

Як інформувала “Новинарня“, у середу, 20 березня, парламент Казахстану схвалив перейменування столиці з Астани на Нурсултан.
Напередодні Нурсултан Назарбаєв, який незмінно займав посаду президента Казахстану з 1990 року, заявив про свою відставку.
Наступного ж дня Касим-Жомарт Токаєв присягнув як президент Казахстану і отримав посвідчення глави країни.
Сам Нурсултан Назарбаєв після відставки очолить Раду безпеки Казахстану. Цю посаду він зможе займати довічно. Відповідний законопроект був прийнятий парламентом в травні 2018 року.
Відомо, що відповідно до тамтешнього законодавства, Нурсултан Назарбаєв має офіційний титул “лідера нації”. Цей статус довічно дає йому владні повноваження, незалежні від статусу президента, а також звільняє його і членів його сім’ї від ймовірності кримінального переслідування.

Читайте також:
Президент Казахстану заборонив уряду й парламенту використовувати на засіданнях російську

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна