Міні-саміт Україна-ЄС у Брюсселі: інтеграція, санкції і допомога Приазов’ю

 

У середу, 20 березня, в Брюсселі відбувся неформальний міні-саміт Україна-ЄС за участю президента України Петра Порошенка, глав Європейської ради Дональда Туска, Єврокомісії Жан-Клода Юнкера та Європарламенту Антоніо Таяні, а також ключових профільних членів Європейської комісії.

Головною метою заходу стало узгодження підходів до розвитку відносин між Україною та ЄС на найближчу перспективу та координація спільної протидії існуючим викликам, інформує прес-служба президента.

Лідери привітали значний прогрес, досягнутий у поглибленні двосторонніх відносин з 2014 року, включаючи укладення та початок імплементації Угоди про асоціацію, успішне функціонування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі та запровадження безвізового режиму.

Керівництво ЄС наголосило на важливості незворотності курсу України на зближення з ЄС.

Було відзначено важливість забезпечення вільних та чесних президентських виборів в Україні, у результаті яких буде збережено курс на інтеграцію до Європейського Союзу та впровадження всеохоплюючих реформ.

У цьому контексті Петро Порошенко виклав бачення ключових пріоритетів розвитку Української держави та її відносин з Європейським Союзом, в основі яких лежить процес досягнення Україною критеріїв членства в ЄС.

Лідери домовились координувати зусилля з протидії зовнішньому втручанню у виборчі процеси як в Україні, так і в Європейському Союзі, зокрема у сфері кібербезпеки та відсічі дезінформації.

У контексті п’ятої річниці спроби незаконної анексії Росією Криму глава держави підтвердив беззаперечну відданість політиці деокупації півострова та його повернення під український суверенітет політико-дипломатичними засобами.
Президент України подякував ЄС за чітку позицію щодо невизнання незаконної анексії Криму та збереження санкційного режиму проти Росії за брутальне порушення міжнародного права.

Порошенко закликав Європейський Союз продовжити санкційний тиск на Росію для звільнення всіх українських моряків та інших заручників, а також повного визволення територій України від російської окупації.

Українські санкції проти РФ, указ про розширення яких президент України підписав цього дня, синхронізовані з аналогічними санкціями ЄС та США.
Про це Петро Порошенко повідомив у Twitter перед початком міні-саміту в Брюсселі.

Глава держави також привітав рішення ЄС щодо запровадження нового “азовського пакету” санкцій ЄС за порушення свободи судноплавства та повзучу окупацію Росією Азовського моря та Керченської протоки, а також закликав посилити тиск на Російську Федерацію щодо негайного звільнення українських військовополонених.

Учасники міні-саміту домовились прискорити запуск програми ЄС щодо соціально-економічної допомоги українському Приазов’ю.

Президент України приділив окрему увагу обговоренню шляхів зміцнення енергетичної безпеки України у взаємодії з Європейським Союзом, включаючи забезпечення газового транзиту та запуску Енергетичного мосту Україна-ЄС. Глава держави закликав лідерів ЄС припинити будівництво газопроводу “Північний потік-2”, який несе загрозу для енергобезпеки всього європейського континенту.

Читайте також:
Добитися зміни поведінки: США посилюватимуть санкції проти Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна