Через протести Меморіалу Небесної сотні може не бути, – музей Майдану

 

У музеї Майдану заявляють, що заклики родичів Героїв Небесної сотні змінити проект меморіалу на етапі його будівництва, можуть призвести до того, що в Україні не буде ніякого меморіалу.

Про це йдеться у відповіді Музею на відкритий лист деяких родичів Героїв Небесної Сотні та кількох громадських організацій, передає УП.

“Викликає щирий подив, що автори листа лише тепер вирішили ознайомитися з проектом і відреагувати на нього. Після того, як відбулися публічні й експерті обговорення, які врахували зауваження, виготовили проектно-кошторисну документацію, відбулися експертизи та погодження, дочекалися виділення коштів, відібрали генпідрядника з будівництва та провели підготовчі роботи”, — йдеться у відповіді.

Представники музею додали, що постійно інформували про перебіг реалізації проекту на офіційних сторінках, у ЗМІ та соцмережах, а також надсилали адресно родинам.

“Необхідність і готовність споруджувати Меморіал активізувала роботу Управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури: за останні кілька місяців вони провели більше слідчих експериментів, ніж за попередні роки”, — йдеться в заяві музею.

Як зазначив директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, проект меморіалу Героям Небесної сотні журі обрало на міжнародному конкурсі ще рік тому.

“Днями ж окремі представники громадськості та деякі родичі загиблих на Майдані раптом почали його критикувати. Головно тому, що він змінює існуючий вигляд вулиці, на якій буде розміщений, а на їх думку “вона має виглядати саме такою, якою була Інститутська в момент загибелі героїв”. Не згоден з такою вимогою: завдання Меморіалу символізувати перемогу Героїв Небесної сотні, а не їх смерть”, — написав В’ятрович на сторінці у Facebook.

Музей Майдану закликав родини Героїв Небесної Сотні і всю українську спільноту захистити будівництво меморіалу.

Як інформувала “Новинарня“, адвокати потерпілих під час Революції гідності звернулися до генерального прокурора Юрія Луценка та міського голови Києва Віталія Кличка з проханням якнайшвидше забезпечити тимчасовий демонтаж меморіалу загиблим Героям Небесної сотні для проведення слідчих експериментів.

Читайте також:
“Зберегти історичний рельєф”: родичі полеглих виступили проти перебудови Алеї Героїв Небесної Сотні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна