Адвокати просять Кличка і Луценка демонтувати меморіал Небесній сотні для проведення слідчих експериментів

 

Адвокати потерпілих під час Революції гідності звернулися до генерального прокурора Юрія Луценка та міського голови Києва Віталія Кличка з проханням якнайшвидше забезпечити тимчасовий демонтаж меморіалу загиблим Героям Небесної сотні для проведення слідчих експериментів.

Відповідна заява опублікована на сторінці Адвокатської дорадчої групи у “Фейсбуці”.

Як зазначається в заяві, слідчі експерименти, проведення експертиз у справі загибелі героїв Небесної сотні опинилося під загрозою через зволікання з демонтажем меморіалу та майбутню реконструкцію вулиці Інститутської, що має початися в жовтні

“Для якісного і результативного проведення слідчих експериментів по десятках епізодах поранень на так званому «смертельному пятачку» (перед сходами банку «Аркада») необхідно поновити обстановку, яка була там 20.02.2014 року. А саме – тимчасово демонтувати Меморіал загиблим Героям Небесної Сотні.

Враховуючи з одного боку чутливість цього питання, і одночасно пріоритетність для потерпілих встановлення всіх обставин загибелі їхніх близьких, притягнення винних до відповідальності і доведення їх вини, ГО «Родини Героїв Небесної сотні» надали офіційний дозвіл на тимчасовий демонтаж Меморіалу на час проведення слідчого експерименту”, – наголошують адвокати.

У заяві зазначається, що слідчі ГПУ направили відповідні звернення до органів міської влади. Та попри це, демонтаж і досі не проведено.

“Причина зволікань не зрозуміла ні потерпілим, ні їхнім представникам, ні слідству. Останні декілька «запланованих дат» демонтажу (і відповідно проведення слідчих експериментів) були зірвані. Родини, максимально сприяючи роботам здійснили всі організаційні дії, погодили нове місце розташування, але так і не отримали результат”, — зауважуть захисники потерпілих.

Адвокати Небесної сотні наголошують, що в жовтні запланована реконструкцію вулиці Інститутської, “внаслідок якої місце злочину повністю зміниться”.

“І відтворити обставини подій стане неможливо. Неможливо буде провести заплановані і вкрай необхідні слідчі експерименти. Отримати докази. Це ставить під загрозу розслідування, судовий розгляд і справедливі вироки винним в розстрілах протестувальників”, — наголошується у заяві.

У зв’язку з цим адвокати родин Героїв Небесної сотні звертаються до Луценка та Кличка з такими проханнями:

1) Повідомити причини, з яких досі не виконано демонтаж і унеможливлено належне проведення слідчих дій, встановити винних в цьому осіб, притягнути їх до відповідальності.
2) Забезпечити негайне проведення демонтажу і перенесення Меморіалу Героїв Небесної сотні в погоджене із ГО “Родини Героїв Небесної сотні” місце (попередньо йдеться про Михайлівський собор – “Н“) і приведення місцевості перед сходами банку “Аркада” в стан, який був 20.02.2014 р.
3) Забезпечити проведення слідчих експериментів на вул. Інститутській. Забезпечити слідчу групу всім необхідним.
4) Забезпечити незмінність ландшафту, об’єктів дизайну та інфраструктури по вул. Інститутській на час проведення слідчих експериментів.

Читайте також:
Журі “наосліп” визначило, яким буде Меморіал Героїв Небесної Сотні. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна