Повномасштабний напад РФ сьогодні неможливий, як і світова війна, – Горбулін

 

Перший віце-президент Національної академії наук, колишній секретар Радбезу часів Кучми, голова Національного інституту стратегічних досліджень у 2014-2018 рр. Володимир Горбулін стверджує, що в нинішніх умовах широкомасштабне вторгнення РФ в Україну неможливе.

Як передає “Новинарня“, про це він сказав 14 березня на презентації своєї книги “Мій шлях у задзеркаллі”, яка вийшла друком у видавництві “Брайт букс”.

“Сьогодні для Росії це (повномасштабний напад – “Н”) неможливо. Якщо буде жорстка позиція США, то ніколи Росія собі не дозволить почати вторгнення в Україну. Я в це не вірю”, – сказав Горбулін, якого цитує “Главком”.

Також аналітик негативно висловився про вірогідність нової Світової війни.

“Сьогодні Росія приречена на Путіна… Ця путінська Росія ще й приречена на протистояння з Заходом, і вона це протистояння обов’язково програє. Технологічний розрив велетенський. Я уважно вивчав все те, що Путін говорив у минулорічному зверненні до Федерального зібрання. Було озвучено шість проектів, деякі, на мою думку, фантастичні. Найголовніше, що мене хвилювало – ракета (РС-28) «Сармат», яка приходить на зміну SS-18 («Сатана»). Вони повинні були стати на озброєння наступного року, але вони навіть до кінця не провели кидкові випробування. Все інше, як, наприклад, ядерний реактор на крилатій ракеті – це безумство (“Буревісник” – проект російської міжконтинентальної ракети необмеженої дальності з ядерною енергетичною установкою – “Н”). Це смерті під час пуску, польоту і десь ще. Тільки людоїд може таке вигадати. Тому я не уявляю світової війни. Її не буде за однією простою причиною – Путін дуже любить життя”, – сказав Володимир Горбулін.

Він також не покладає надії на розпад Російської Федерації.

“Я з дитинства ніколи не читав казки. Та я взагалі дитина війни, і через це я в казки не вірю. Я б відштовхувався не від того, коли ж розпадеться Росія, а від того, яка система соціальних рішень забезпечить нормальне життя в Україні. Треба перетворити Збройні сили нашої країни на армію, яка дійсно зайнята єдиною справою – захистом Вітчизни. Також обов’язково підняти економіку. А що в них вже там буде… Я трішки знаю ситуацію в Красноярську, в Новосибірську і навіть у Владивостоку. Нас не хвилює все те, що там відбувається. Ну прийдуть туди японці чи китайці, а нам до того яке діло?” – зауважив стратег.

Говорячи про шляхи повернення Донбасу і Криму, Горбулін зазначив, що під його керівництвом Інститут стратегічних досліджень “підготував дуже серйозний документ, він називався «Донбас і Крим: ціна повернення». Ми там запропонували чотири чи п’ять дій, які потрібно зробити. На жаль, єдине, що було зроблено – це припинення постачання електроенергії до Криму, коли кримські татари підірвали ЛЕП. Жодна інша наша пропозиція не була реалізована”.

“Президент, який прийде, має будувати Україну і разом з нею думати, як повернути Донбас. Чи варто перебільшувати роль президента в цій справі? Він визначає зовнішню політику, а тут зовнішньою політикою і не пахне. Тут відносини Росії та України. Поки Путін живий, нічого доброго від нього я б очікував”, – сказав Горбулін.

Колишній учасник ТКГ, він також прокоментував роботу в “мінському” форматі: “Сьогодні немає ніякого іншого майданчика для переговорів, окрім Мінська, хоча ті переговори, які є, – порожні. Але це все ж таки – майданчик”.

Читайте також:
Горбулін: Будь-який запропонований план “миру з Росією” призведе до втрати всієї України

Мудрий Горбулін: Гібридна війна лише починається

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна