Богослужіння УГКЦ в Софіївському соборі не буде

 

Богослужіння Української греко-католицької церкви в соборі Святої Софії в Києві, заплановане на 7 квітня, не відбудеться.

Про це повідомили у прес-службі УГКЦ.

Як зазначено у повідомленні, 7 березня відбулася зустріч глави УГКЦ блаженнішого Святослава з предстоятелем Православної церкви України митрополитом Київським Епіфанієм.

“Під час зустрічі предстоятелів Церков було повідомлено про те, що Софійський собор буде найближчим часом недоступний для богослужінь жодної із церков, оскільки у ньому розпочинаються реставраційні роботи. У зв’язку з цим змушені констатувати, що богослужіння нашої церкви 7 квітня у Святій Софії не відбудеться”, – зазначили в УГКЦ.

“… Бажаючи молитися у цьому храмі, ми хотіли засвідчити нашу церковну спорідненість з нашими православними братами. Цей рух є рухом (…) до відновлення єдності колись єдиної, а нині ще поділеної Київської Церкви. Було зазначено, що наші Церкви є щойно на початку цього спільного шляху…

Поки цієї єдності ще немає, жодна із Церков-спадкоємниць цієї Церкви не може одноосібно посідати старовинний собор Софії Київської. Він має радше бути місце зустрічі нащадків софійної Київської Церкви, бути закликом і надією на наше поєднання у Христі”, – зазначив блаженніший Святослав.

Як відомо, 7 квітня УГКЦ планувала провести у Софійському соборі у Києві літургію, однак колишній предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет звернувся до глави УГКЦ Святослава із закликом відмовитися від цього наміру. За словами Філарета, “це незвичайне явище, бо УГКЦ ніколи не звершувала літургію в центрі українського православ’я” і це може викликати “спротив з боку православних українців”.
У Мінкульті заявили, що не надавали УГКЦ дозволу на богослужіння у Софійському соборі.
Предстоятель Православної церкви України Епіфаній заявив, що готується до зустрічі із главою Української греко-католицької церкви Святославом, щоб вирішити питання служіння у Софії Київській.
8 березня у Мінкультури повідомили, що 18 березня у Софійському соборі продовжиться комплекс ремонтно-реставраційних робіт.

Читайте також:
Єднання УГКЦ з ПЦУ є реальним. Про співпрацю з Епіфанієм уже домовилися, – Святослав

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.