Справа про підкуп Тимошенка: генпрокурор буде вносити подання на зняття недоторканності з нардепа від “Батьківщини”

 

Генеральна прокуратура вилучила листування організаторів підкупу кандидата в президенти Юрія Тимошенка. За відмову від участі у виборах нардепу від “Народного фронту” пообіцяли публічність та фінансування подальшої політичної діяльності.

Про це на брифінгу в четвер, 7 березня, розповів генпрокурор Юрій Луценко, повідомляє “Укрінформ”.

“Пропонують варіанти подій для кандидата в президенти Юрія Тимошенка. Роман Р. розказує план дій: “Моя пропозиція для Юрія. Перше: виходить чистим з ситуації, стає героєм для народу, що не пішов на поводу у влади, не дав себе використати, не продався Пороху, стає відомою публічною особою, ми допомагаємо з розкруткою в ЗМІ. Друге: стає одним з лідерів Партії захисників України, починає працювати на майбутні вибори до Верховної Ради, на наступні президентські — кандидат в президенти вже від партії. Третє: закривають кримінальні справи по тобі і по ньому. Четверте — з’являється фінансування роботи і політичної діяльності — 10 мільйонів тільки на цей рік, в якій грошовій формі – незрозуміло”, – розповів Луценко.

Також було оприлюднено інший варіант розвитку подій, якщо Юрій Тимошенко не відмовиться від виборів. Так, йому пообіцяли створити імідж запроданця, який працює на владу, забуття після виборів, обливання брудом у ЗМІ, кримінальні провадження щодо членів комісії, “які будуть займатися крадіжкою бюлетенів, за фінансування, за все, що придумають”, формування негативного іміджу.

“Це шантаж громадянина України, який використав своє право зареєструватися в кандидати в президенти”, – підсумував генпрокурор.

Переписку було вилучено з телефона помічника Тимошенка, який разом з ним написав заяву про спробу їх підкупу.

Генпрокурор підтвердив, що затримані за спробу підкупу Тимошенка 5 мільйонами гривень – Тарас Костанчук і Олександр Іщенко.

Юрій Луценко заявив, що, очевидно, замовником шантажу та підкупу Тимошенка є нардеп від ВО “Батьківщина” Валерій Дубіль.

“SMS від нового персонажа – від Валєри (БЮТ). Це номер народного депутата Дубіля Валерія, який, очевидно, є замовником шантажу та підкупу кандидата в президенти”, – сказав Луценко, демонструючи листування щодо підкупу Тимошенка.

Відтак генпрокурор має намір зареєструвати у ВР подання про зняття недоторканності з народного депутата Дубіля, тільки-но парламент розгляне поправки до мовного закону.

“Думаю, що це може бути наступного пленарного тижня. Але, ви знаєте, що проблема в тому, що парламент слухає 2500 поправок до мовного закону і поки не завершить цього, навряд чи зможе приступити до будь-якого іншого питання. Тим не менше, як тільки така можливість буде, ми у той же день зареєструємо подання про притягнення до кримінальної відповідальності та зняття депутатської недоторканності з народного депутата від фракції “Батьківщина” Валерія Дубіля“, – сказав Луценко.

За його словами, слідчі планували провести бесіду з народним депутатом за його доброї волі та попросити у нього зразок голосу для проведення порівняльної експертизи. У разі, якщо парламентарій відмовиться піти на це, слідчі візьмуть зразок голосу з відкритих джерел, але це можна буде зробити тільки після того, як Рада зніме з Дубіля недоторканність.

Як повідомляла “Новинарня“, 6 березня Генпрокуратура спільно з Державним бюро розслідувань та Службою безпеки затримали двох осіб, які намагалися вручити долари в еквіваленті 5 млн. грн. кандидату в президенти Юрію Тимошенку за відмову брати участь у виборах.

Юрій Луценко також повідомив, що сам Тимошенко кілька днів тому звернувся в ГПУ після спроб вплинути на нього. Генпрокурор поінформував, що зловмисники затримані за статтею 157 ч. 3 (перешкоджання здійснення виборчого права).

Екс-боєць АТО Тарас Костанчук, затриманий за спробу дачі хабара кандидату в президенти Юрію Тимошенку, стверджує, що проти нього підготували провокацію.

Читайте також:
Хто такий Тарас Костанчук, якого затримали на хабарі кандидату Тимошенкові

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна