ЦВК звернулася до СБУ щодо намірів “Нацдружин” застосовувати силу під час виборів

 

Центрвиборчком звернувся до СБУ та Національної поліції через заяву речника організації “Національні дружини” щодо ймовірного застосування сили її спостерігачами, якщо вони помітять фальсифікації під час голосування на виборах.

Про це повідомила прес-служба ЦВК.

“Не заперечуючи право громадських організацій у встановленому законом порядку вести спостереження за ходом виборчого процесу, Центральна виборча комісія вважає неприпустимим зловживання наданими офіційним спостерігачам правами чи використання їх з метою, не пов’язаною зі спостереженням за виборами”, – йдеться в повідомленні.

ЦВК прийняла постанову “Про звернення щодо необхідності забезпечення законності та правопорядку під час виборчого процесу чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року”. Комісія звернулася до СБУ для перевірки викладених у документі та ЗМІ інформації щодо заяв “Нацдружин”. У разі виявлення підстав у ЦВК просять вжити “визначених законодавством України заходів реагування”.

Також Комісія звернулась до Нацполіції “з метою вжиття вичерпних заходів щодо забезпечення законності та правопорядку” під час виборів 31 березня.

Крім того, у ЦВК повідомили, що до них надійшло звернення ГО “Громадянський рух підтримки реформ” стосовно перевірки діяльності інших громадських організацій, яким вже надано дозвіл мати офіційних спостерігачів під час президентських виборів.
У ГО стверджують, що “деякі з таких громадських організацій причетні до співпраці з незаконними збройними формуваннями, підконтрольними Російській Федерації в окремих районах Донецької та Луганської областей, здійснення ними діяльності, спрямованої на повалення конституційного ладу та територіальної цілісності України, а також організації та підтримки терористичної діяльності в Україні”.

Як відомо, ГО “Національні дружини”, близька до партії “Національний корпус” і парамілітарного “Азовського руху”, зареєструвалася для спостереження за виборами президента 31 березня. Деякі спостерігачі вважають її близькою до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Днями “Нацдружини” заявили, що можуть застосовувати силу на дільницях у разі фальсифікацій.
“Якщо правоохоронці будуть закривати очі на відверті правопорушення і не захочуть їх фіксувати, то ми будемо робити те, що заявив наш командир”, – сказав речник “НД” Ігор Вдовін. Раніше командир “Нацдружин” Ігор Михайленко написав у Telegram, що “якщо за справедливість треба буде дати комусь по пиці – ми це зробимо, не зволікаючи”.

Міністр Арсен Аваков заявив, що усі спроби силового втручання у вибори представниками “Нацдружин” чи інших організацій будуть жорстко припинятися.

Читайте також:
Луценко не проти патрулювання вулиць “нацдружинами”. Але разом із поліцією

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна