Євросоюз не каратиме Україну за рішення Конституційного Суду, – МЗС

 

Європейський союз не збирається застосовувати до України жодних покарань через рішення Конституційного Суду щодо скасування статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

Про це заявила речниця МЗС України Катерини Зеленко на брифінгу в Києві у четвер, 28 лютого, передає УП.

“Європейський союз не каратиме українців за згадане рішення Конституційного Суду, адже саме для українських громадян насамеперед важливо, щоб ми і далі просувалися в напрямку європейських та євроатлантичних інституцій. Водночас, таке рішення, безумовно, означає необхідність пошуку шляхів з цієї ситуації, президент вже подав відповідний законопроект”, — сказала Зеленко.

Вона запевнила, що МЗС зі свого боку робитиме все, щоб знайти оптимальне рішення і не допустити шкоди для інтересів українських громадян.

“Ми всі розуміємо, що на карту поставлено наш європейський шанс і ми не можемо його впустити”, — додала речниця.

Як повідомляла “Новинарня“, президент Петро Порошенко просить зареєструвати як невідкладний новий проект закону про покарання для чиновників за незаконне збагачення.

Нагадаємо, 27 лютого на сайті Конституційного суду опубліковано рішення КСУ щодо скасування статті 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.

Згідно з поширеним повідомленням, КС “визнав статтю такою, що не відповідає Конституції України (є неконституційною)”.

Згідно з рішенням КС, за приписами статей 62, 63 Конституції України законодавче формулювання складу такого злочину, як незаконне збагачення, не може:

– покладати на особу обов’язок доводити законність набуття нею активів, тобто доводити свою невинуватість;

– надавати стороні обвинувачення право вимагати від особи доказати законність набуття нею активів;

– притягувати особу до кримінальної відповідальності лише на підставі відсутності доказів законності набуття нею активів.

“Конституційний Суд вважає, що дотримання вимоги ясності і недвозначності норм, які встановлюють кримінальну відповідальність, є особливо важливим з огляду на специфіку кримінального закону та наслідки притягнення до кримінальної відповідальності, адже притягнення до такого виду юридичної відповідальності пов’язане з можливими істотними обмеженнями прав і свобод людини”, – йдеться у повідомленні.

Стаття 368-2 Кодексу передбачає позбавлення волі на певний строк. До підозрюваних за цією статтею осіб можуть  застосувати запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту та тримання під вартою.

“Конституційний Суд дійшов висновку, що стаття 368-2 Кодексу не відповідає вимогам чіткості, точності й однозначності, а тому суперечить юридичній визначеності як складовій принципу верховенства права, закріпленого у статті 8 Конституції України”, – йдеться у рішенні Суду.

Конституційний Суд зазначає, що стаття 368-2 КК не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості (частини перша, друга, третя статті 62 Конституції України) та з конституційним приписом щодо неприпустимості притягнення особи до відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів (право особи не давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів) (частина перша статті 63 Конституції України).

У КС стверджують, що положення статті 368-2 Кодексу сформульовані так, що сумніви стосовно законності підстав набуття особою у власність активів у значному розмірі “можуть тлумачитися не на користь цієї особи та можуть розглядатися як підтвердження її незаконного збагачення, хоча відповідно до частини третьої статті 62 Конституції України “усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь”.

У рішенні Суду зазначається, що суттєвим недоліком законодавчого визначення незаконного збагачення як злочину є те, що в його основу покладено непідтвердження доказами законності набуття активів.

“Така вразлива законодавча конструкція статті 368-2 Кодексу уможливлює притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення особи, яка на законних підставах набула активи у власність, але не має підтвердження законності підстав такого набуття”, – дійшли висновку судді КС.

Стаття 368-2 Кодексу, визнана неконституційною, втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього рішення.

Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Читайте також:
БПП ініціює проект нового закону про покарання за незаконне збагачення

Після оприлюднення рішення КС Національне антикорупційне бюро оприлюднило свою позицію.

НАБУ вважає, що позбавлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення відкриває посадовцям можливості для зловживань та надає індульгенцію на вчинення ними кримінальних корупційних правопорушень.

“ВІДТЕПЕР МІЛЬЙОННІ СТАТКИ, ОТРИМАНІ З ДЖЕРЕЛ, ЗАКОННІСТЬ ЯКИХ НЕ ДОВЕДЕНА, В УКРАЇНІ НЕ ВВАЖАЮТЬСЯ КАРНИМ ЗЛОЧИНОМ”,

– наголошують у НАБУ.

На думку Національного бюро, рішення КС – політично вмотивоване і суперечить зобов’язанням України за ратифікованою Конвенцією ООН проти корупції, домовленостям із Міжнародним валютним фондом та Європейським Союзом.

У НАБУ нагадують, що їхні детективи розслідують факти незаконного збагачення на суму понад півмільярда гривень в межах 65 кримінальних проваджень. Серед підозрюваних осіб — судді, прокурори, народні депутати, колишні та чинні керівники органів державної влади.

Рішення КС означає, що всі кримінальні провадження в частині, що стосується незаконного збагачення цих осіб, будуть закриті. Так само як і справи, які вже слухаються в суді, зазначають у Бюро.

“Поновити розслідування стосовно фігурантів всіх 65 кримінальних проваджень, а також підозрюваних та обвинувачених за вже викритими фактами незаконного збагачення (в разі повернення відповідної статті до ККУ) буде неможливим, адже закон не має зворотної сили. Тому набуте майно за замовчуванням вважатиметься законним, безвідносно до джерел його походження”, – йдеться у повідомленні.

“Рішення Конституційного Суду – це крок назад у антикорупційній боротьбі України та крок назустріч реваншу старої системи“, – наголошують у НАБУ.

Читайте також:
Незаконне збагачення: ГПУ скерувала САП заяву про корупційні злочини Тимошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна