Незаконне збагачення: ГПУ скерувала САП заяву про корупційні злочини Тимошенко

 

Генпрокуратура спрямувала Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заяву про скоєння кримінальних злочинів народним депутатом, лідером партії ВО “Батьківщина” Юлією Тимошенко для належного розгляду та ухвалення рішення.

Як повідомила в п’ятницю, 15 лютого, прес-служба ГПУ, 14 лютого на ім’я генерального прокурора Юрія Луценка надійшла заява про скоєння Юлією Тимошенко кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 368-2 (незаконне збагачення) і ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу України.

У Генпрокуратурі зазначають, що згідно із законодавством, розслідування зазначених кримінальних правопорушень стосуються підслідності детективів Національного антикорупційного бюро України.

“Законом заборонено доручати здійснення досудового розслідування злочинів, підслідних НАБУ, будь-якому іншому органу (ч. 4 ст. 36 КПК України)… Беручи до уваги викладене, генеральний прокурор України прийняв рішення про направлення заяви про злочин до САП для організації її належного розгляду та ухвалення рішення визначеним КПК України чином”, – йдеться в повідомленні.

Раніше Центр протидії корупції вимагав від генерального прокурора Юрія Луценка порушити кримінальне провадження за фактами можливого незаконного збагачення кандидатки у президенти Юлії Тимошенко. Відповідну заяву про вчинення злочину ЦПК подав 12 лютого.
Наприкінці 2018 року ЦПК надіслав аналогічні заяви до САП та НАБУ з відповідними копіями документів, що свідчать про приховані витрати Юлії Тимошенко на послуги американських лобістів.
У ЦПК нагадали, що згідно з публікаціями українських та іноземних ЗМІ, американська фірма “Two Paths LLС” у лютому 2018 року найняла піар-компанію “Avenue Strategies Global LLC” представляти інтереси Тимошенко. Усього йшлося про виплату 390 тис. доларів у 2018 році піарнику, який також обслуговував президента США Дональда Трампа.
“У деклараціях депутатки немає статків, що відповідають витратам у 390 тис. доларів. Відтак незрозуміле походження грошей на послуги американських лобістів може свідчити про незаконне збагачення Тимошенко”, – наголосили у ЦПК.
Компанія “Two Paths LLС” могла сплачувати за лобістів для Тимошенко, щоб приховати масштабні витрати на такі послуги. Згідно з законами штату Делавер (США), у якому зареєстрована фірма, офшорні компанії можуть не вказувати своїх реальних власників.
Окрім того, відомості Департаменту юстиції США підтверджують, що інша американська компанія Innovative Technology and Business Consulting, найняла американських лобістів The Livingstone Group LLC для організації у 2018 році зустрічей Юлії Тимошенко з деякими американськими політиками у Вашингтоні. Вартість цих послуг складає 50 тис. доларів США на місяць у період з червня 2018 по червень 2019 року. Загальна сума контракту становить 600 тис. доларів США.
Сама Innovative Technology and Business Consulting зареєстрована лише 7 травня 2018 року, а її директор працює веб-розробником.
Ця компанія замовила також послуги американської журналістки Naomi Decter Munson. Відповідно до контракту на сума 15 тис. доларів США на місяць, журналістка у період з серпня 2018 по серпень 2019 року, має забезпечити медіа-підтримку Юлії Тимошенко в США. Загальна вартість послуг Naomi Decter Munson складає 180 тис. доларів США.
У ЦПК зауважили, що Юлія Тимошенко в грудні 2018 року відвідувала США, де, очевидно, й скористалася послугами лобістів.

Також лунало багато заяв про невідповідність способу життя Тимошенко тій декларації, яку вона подала до ЦВК при реєстрації кандидатом у президенти.

За даними електронної декларації, дохід Тимошенко за 2017 рік склав 560 тисяч гривень, з них 225,5 тис. грн.  – зарплата народного депутата, 252,8 тис. – кошти для виконання функцій парламентарія, 81,7 тис. грн. – дохід від розміщення депозиту в “Ощадбанку”. На депозиті у Тимошенко зберігається 614 тис. грн., ще 290 тисяч гривень вона зберігає готівкою.

Тимошенко в декларації вказала наявність нерухомості будинок площею 588 кв. м в Козині, який вона орендує у Тетяни Шарапової.

Також кандидат у президенти задекларувала право користування чотирма земельними ділянками під і біля орендованого будинку (1500, 1862 і 1244 метрів). Два з яких належать тій же Шараповій, ще два – Антоніні Ульяхіній.

Транспортних засобів у Юлії Тимошенко немає, зате є колекція ювелірних виробів торгових марок Mikimoto, Chanel, Van Dinh, Cartier, Chopard.

На чоловіка Тимошенко Олександра зареєстровано два автомобілі – Mercedes-Benz GL-350 CDI за 1 млн 248 тис. грн і ГАЗ 14 (1983 року випуску) за 79,7 тис. грн. Він також задекларував наручні годинники марок Vacheron Constantin і Corum.

Дохід від підприємницької діяльності склав 3 млн 374 тис. 731 грн і 244 тис. 948 грн доходу від Britico Product s.r.o. Олександр Тимошенко задекларував готівкою 194 тис. євро, 357,75 тис. доларів і 360 тис. грн. Депозити чоловік Тимошенко зберігає в “Мегабанку” (28,1 тис. доларів і 21 тис. гривень) і 1071 грн. в “Українському будівельно-інвестиційному банку”.

Читайте також:
“Батьківщина” б’є мільйонні рекорди з витрат на рекламу Юлії Тимошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.