На Рівненщині хлопця з інвалідністю забрали до війська під час призову

 

26-річного Богдана Шевчука з Рівненської області, що має інвалідність та є непридатним до служби, забрали до війська під час осіннього призову 2017 року.

За його словами, військові підробили документи і визнали його здоровим, проте вже за кілька днів він опинився в лікарні, повідомляє “Обозреватель”.

Ще 1999 року Богданові Шевчуку лікарі поставили діагноз – ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура (хвороба зі зниженням числа тромбоцитів у крові та підвищеною кровоточивістю, — “Н”). Відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу ВСУ, люди з таким діагнозом – непридатні до військової служби.

У жовтні 2018 року Богдан отримав повістку і з’явився до військкомату, вважаючи, що медкомісія, як і раніше, визнає його непридатним.

“В Острозькому районному військкоматі мої документи (меддовідки, напрямки) взяв майор Іван Якубенко. Глянув на них, як на непотрібний папірець, і сказав, що завтра я повинен з’явитися на пересильний пункт в с. Здовбиця. Він додав, що якщо я не з’явлюся, буду вважатися ухильником. Коли я спробував заперечити, він сказав: «Щеня, закрий рота, інакше я тобі тут влаштую. Щоб завтра був на місці!”, – розповів він.

За словами хлопця, під час проходження медкомісії з’ясувалося, що його особиста справа порожня, і його визнали придатним до служби. Пізніше під час проходження медкомісії у військовій частині в Полтаві з’ясувалося, що документи Богдана були підроблені.

“Наприклад флюорографія, за їхніми словами, була не моя, а 50-річної людини вагою в 120 кг! Вона, до речі, була обрізана, немов там раніше було зазначено інше ім’я і прізвище”, – розповів він.

Після цього Шевчук мав серйозні проблеми зі здоров’ям та потрапив в госпіталь, де провів близько місяця.

Загалом хлопець пробув в армії три місяці, більшу частину часу – в санчастині і госпіталях. Він вважає, що люди, які відправили його служити, підробили документи і повинні понести кримінальну відповідальність.

Богдан з матір’ю звернулись до правоохоронців з вимогою покарати винних. Наразі ГУ Нацполіціі в Рівненській області порушило кримінальне провадження за ч. 1 ст. 366 КК (службова фальсифікація).

Читайте також:
В Україні на 98% завершено черговий призов на строкову військову службу, — Генштаб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна