Україна відмовилася від участі в “Євробаченні-2019”

 

Національна суспільна телерадіокомпанія України відмовилася від участі в міжнародному пісенному конкурсі “Євробачення” 2019 року, який у травні відбудеться в Тель-Авіві.

Як передає “Новинарня“, про це заявила прес-служба НСТУ надвечір 27 лютого.

“Переможцем національного відбору на цьогорічне Євробачення стала співачка MARUV, якій Суспільний мовник, як і робить це щороку, запропонував укласти договір для представлення України на пісенному конкурсі. Однак після проведених перемовин MARUV відмовилася підписувати договір.
Альтернативним способом визначення представника від України на “Євробачення-2019” правила визнають його безпосереднє призначення мовником. Тобто Суспільний мовник міг би обрати будь-якого виконавця не з числа учасників національного відбору.
Проте від такої альтернативи Суспільний мовник відмовляється, адже з повагою ставиться до вибору глядачів у національному відборі”, – сказано в повдіомленні.

У такій ситуації з переможцем телерадіокомпанія почергово звернулася до фіналістів, що посіли друге та третє місце за результатами нацвідбору. Однак, зазначили в НСТУ, гурти Freedom Jazz та Kazka також відмовилися від участі в Євробаченні-2019.

“Пісенний конкурс — це можливість для кожної країни заявити про себе на міжнародній арені, а для кожного виконавця — виступити амбасадором своєї країни та здобути прихильників у всьому світі.
Але національний відбір-2019 виявив та привернув увагу нашого суспільства до системної проблеми музичної індустрії в Україні: зв’язків артистів із шоу-бізнесом на території держави-агресора, які й на п’ятому році військового конфлікту все ще залишаються дуже тісними. Для частини суспільства цей факт прийнятний, в іншої частини викликає обурення й несприйняття.
Закони України не пропонують жодних обмежень щодо роботи виконавців та артистів на території Російської Федерації попри великий суспільний запит на врегулювання цієї ситуації.
У ситуації, що склалася, дотримуючись закону про Суспільне мовлення, а також в умовах надмірної політизації перебігу національного відбору Суспільний мовник вирішив відмовитися від участі в міжнародному пісенному конкурсі “Євробачення-2019”, – констатували в НСТУ.

Суспільне натомість “вважає за потрібне започаткувати суспільний діалог у форматі ток-шоу, форумів та обговорень за участі провідних експертів сфери для формулювання позиції українського суспільства щодо цієї проблеми, а також напрацювання пропозицій до проекту закону України, що міг би врегулювати ситуацію зі співпрацею українських артистів із державою-агресором на майбутнє”.

Як інформувала “Новинарня“, 25 лютого Національна суспільна телекомпанія відмовилася підписувати угоду на представлення України на “Євробаченні” зі співачкою MARUV (Анна Корсун), попри її перемогу в фіналі національного відбору. Підставою для цього стали постійні гастролі епатажної виконавиці в Росії та її заяви про “мир”. Однак цей критерій відбору ніде не прописаний.

Сама співачка зазначила, що їй із НСТУ не вдалося дійти згоди через те, що вона “не готова виступати з гаслами, перетворюючи своє перебування на конкурсі в промо-акції наших політиків. Я — музикант, а не битка на політичній арені”.

26 лютого стало відомо, що гурт Freedom Jazz Girls Band, який посів друге місце у національному відборі, теж відмовився представляти Україну у фіналі ЄБ в Ізраїлі. 27 лютого про те саме оголосила KAZKA.

Після Марув (11 балів), “Фрідом джазу” (10) і “Казки” (8) наступні місця у фіналі відбору посіли Brunettes Shoot Blondes і YuKo (по 5 балів) та дівчата з дуету “Анна-Марія” (3), які не визнають російської окупації Криму.

Україна бере участь у “Євробаченні”, починаючи з 2003 року (першим представником нашої країни на цьому пісенному конкурсі був Олександр Пономарьов). У 2015 році, у зв’язку зі складною ситуацією в країні, необхідністю економії та переходом на суспільне мовлення, Україна вперше відмовилася від участі в конкурсі. Нинішня відмова — друга за 17-річну історію участі наших виконавців у “ЄБ”.
При цьому Україна двічі посідала перші місця на “Євробаченні” – у 2004-му (Руслана), і 2016-му (Джамала) роках.

64-й конкурс “Євробачення” пройде 14-18 травня 2019 року в Тель-Авіві (Ізраїль).

Читайте також:
Після скандалу з Maruv Кабмін удосконалить правила відбору на “Євробачення”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна