“Своя позиція”. Фіналістки Нацвідбору на Євробачення-2019 сестри Опанасюк не визнають окупацію Криму

 

Уродженки окупованого півострова Крим Ганна та Марія Опанасюк, які є учасницями групи ANNA MARIA і фіналістками Національного відбору на Євробачення-2019, потрапили в скандал, відмовившись відповідати на запитання про окупацію Криму Росією у 2014 році.

Інцидент стався під час інтерв’ю українському журналісту Роману Скрипіну на кримськотатарському телеканалі ATR.

Сестри відмовилися визнати агресію Росії проти України і окупацію Криму, передає УНІАН.

“Ми не будемо говорити ті фрази, які ви очікуєте від нас почути… Сталося те, що там з’явилося два кордони – український та російський. І всі розумні люди зроблять висновки самі”, – заявила одна з сестер, коментуючи події березня 2014 року.

Продовжуючи ухилятися від відповіді, одна з жінок сказала, що “Крим залишився Кримом. Там те саме море, ті самі гори, те саме повітря. Чесно вам скажу – ми приїжджаємо до себе додому”.

Ведучий нагадав, що “заслужені артистки” Криму дають інтерв’ю кримськотатарському каналу. У відповідь одна з сестер заявила, що Україна “втратила Крим”.

“Мені здається, що Україна просто втратила Крим. Це наша думка. Багато політиків можуть говорити, що Крим наш. Але як сказав наш земляк Олександр Усик, ми можемо нескінченно говорити, що Крим наш, але їдемо туди через два кордони”, – заявила співачка.

Після цього Скрипін запитав прямо, чи вважають сестри Опанасюк, що в березні 2014 року Російська Федерація окупувала територію українського півострова.

На це питання співачки відповідати відмовилися.

“Слухайте, ми ж не балотуємося в президенти України. На це питання ми просто не будемо відповідати, тому що ми не політики. Ми не члени секретаріату президента, щоби відповідати на такі складні політичні питання”, – відповіли вони.

Втім, вони запевнили, що не будуть виступати перед президентом Росії Володимиром Путіним, пославшись на “свою позицію”. У чому вона полягає співачки так і не пояснили.

Стосовно російської пропагандистської громадської організації “Безсмертний полк”, на зауваження ведучого про те, що вона була придумана у Москві, музикантки заявили, що їм “важливіше, що люди, які беруть участь в ній, пам’ятають своїх предків і шанують їх пам’ять“.

Сестри Опанасюк також сказали, що брали участь у цій ході у 2018 році.

Як відомо,  батьки учасниць дуету живуть в окупованому Криму. Лариса Опанасюк, мама співачок, займає посаду віце-прем’єра окупаційного уряду і нагороджена медаллю Міноборони РФ “За повернення Криму”.

Батько, Олександр Опанасюк, в 2014 році перейшов на службу РФ і був призначений окупаційною владою “суддею Верховного суду Криму”, через два роки вийшов на пенсію.

Нагадаємо, у 2016 році на пісенному конкурсі “Євробачення” перемогла представниця України – Джамала. Вона виступила з піснею “1944”, про депортацію кримськотатарського народу – насильницьке виселення з історичної батьківщини, здійснене у травні 1944-го за наказом керівника СРСР Йосипа Сталіна. Внаслідок цієї етнічної чистки було переселено понад 190 тисяч кримських татар у далекі регіони Радянського Союзу.

Читайте також:
Усі фіналісти нацвідбору “Євробачення-2019”: хто з них виступав в Росії

У промо-ролику Євробачення підкреслено українську приналежність Криму. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.