У Кабміні пояснили, кого зачепить зміна правил для фізосіб-підприємців

 

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв провести широке обговорення законопроекту Міністерства соціальної політики, яким планується обмежити використання фізичних осіб – підприємців (ФОП) для виконання робіт або надання послуг як повноцінних співробітників.

“Добре, що у Мінсоцполітики виникла ідея, вони її відпрацювали, повісили на сайт для обговорення. Уряд жодних рішень з цього приводу не приймав, парламент — тим більше. Тому буде розумний підхід, обговорення широке. Висловляться асоціації, скажуть, що добре, що ні, що зараз не на часі. І ми готові до цієї дискусії. Наш уряд є відкритим”, — зазначив Гройсман, передає УНІАН.

За словами прем’єра, потрібно поставити в рівні умови з іншими тих, хто зловживає використанням праці фізичних осіб – підприємців для мінімізації своїх податків.

“Мій уряд, я як прем’єр-міністр, ніколи не дозволимо нікому нашкодити малим підприємцям в Україні”, — додав він.

Водночас міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що ініціатива його міністерства спрямована на роботодавців, які хочуть мінімізувати свої податкові виплати, використовуючи державні інструменти з підтримки малого бізнесу.

“Я хочу заспокоїти: про фізичних осіб – підприємців не йдеться, вони як працювали, так і працюватимуть. Але ті, хто намагається використовувати ці державні механізми для мінімізації своїх платежів до бюджету, з ними ми будемо боротися, що би вони там про нас не говорили”, — сказав він.

Як приклади зловживань міністр назвав послуги працівників деяких супермаркетів, спортивних залів, закладів громадського харчування, які оформлені як ФОП.

“Мільярди гривень вони розтягують по кишенях, не бажаючи платити податки в нашу казну”, —зазначив Рева.

Нагадаємо, Мінсоцполітики пропонує жорстко обмежити використання фізичних осіб – приватних підприємців, праця яких використовується замість повноцінного найму на роботу.

Про це сказано в проекті закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників і протидії застосуванню незадекларованої праці”, який оприлюднений на сайті міністерства.

Серед іншого Мінсоцполітики визначає сім ознак, збіг за трьома з яких дає підставу вважати відносини трудовими.

Читайте також:
У 2018 році бюджет отримав податків на 8 млрд. грн. менше, ніж планувалося

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна