Справа про розстріл хмельницького Майдану: суд поновив провадження щодо СБУшника Крайтора

 

Щодо колишнього керівника СБУ в Хмельницькій області часів Януковича Віктора Крайтора поновлено кримінальне провадження.

Про це повідомила в соцмережі адвокат Євгенія Закревська, передає “Новинарня“.

“Вчора (15 лютого) Шевченківський районний суд м. Львова задовольнив скаргу представника потерпілих Закревської Є.О. і скасував постанову про закриття кримінального провадження відносно Віктора Крайтора. Ця постанова, винесена ще 20.03.2015 прокурором військової прокуратури Західного гарнізона Бурлакою П.М., могла унеможливити притягнення Крайтора до кримінальної відповідальності в подальшому.
Скасував постанову суддя Шевченківського районного суду м. Львова Павло Едер. Таке рішення не оскаржується”, – написала адвокат.

Як інформувала “Новинарня“, Крайтору інкримінують відразу три статті Кримінального кодексу, серед яких убивство з необережності, необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження, що спричинило смерть, а також перевищення влади або службових повноважень.

Як відомо, 19 лютого 2014 року по мітингувальниках під стінами управління СБУ в Хмельницькій області відкрили вогонь зсередини будівлі. Внаслідок цього загинули двоє людей – Людмила Шеремет та Дмитро Пагор.
Відповідальність за дії своїх підлеглих взяв на себе керівник СБУ Віктор Крайтор.

До 2016 року справу розслідувала військова прокуратура, яка закрила провадження проти самого Крайтора.
Рідні загиблих почали скаржитись на затягування справи. Тоді її передали у відділ спеціальних розслідувань ГПУ, який знайшов порушення у розслідуванні цієї справи.

У 2017 році прокуратура поновила розслідування проти Крайтора. Нещодавно йому оголосили підозру.

У грудні 2018-го Подільський суд Києва визначив запобіжний захід колишньому керівнику СБУ в Хмельницькій області Віктору Крайтору. Він отримав особисте зобов’язання та під час слідства перебуватиме на свободі.

Євгенія Закревська розповіла також деякі нюанси засідання Шевченківськог орайсуду 15 лютого.

“З цікавого – в суд з’явилась захисник Віктора Крайтора Лілія Дудко. Її за її клопотанням суд допустив до участі в засіданні. (Ст. 306 КПК це не передбачено, але суддя застосував ст. 21 КПК як норму прямої дії).
Позиції прокурора Бурлаки і адвоката Крайтора дивним чином співпали. Питань до Лілії Петрівни немає: захист клієнта – основне завдання адвоката. А нескасована постанова про закриття кримінального провадження відносно особи – це таки серйозний інструмент захисту. Але є серйозні питання до військової прокуратури. Адже наразі саме військова прокуратура здійснює процесуальне керівництво у цій справі”, – зауважила Закревська.

Читайте також:
Суд відпустив на поруки бійця “Альфи”,
підозрюваного в розстрілі євромайданівців у Хмельницькому

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна