Суд відпустив на поруки бійця “Альфи”, підозрюваного в розстрілі євромайданівців у Хмельницькому

 

Суд відпустив на поруки затриманого бійця спецпідрозділу “Альфа” Служби безпеки України Віталія Тарадая, підозрюваного в розстрілі активістів Євромайдану біля будівлі Управління СБУ в Хмельницькому взимку 2014 року.

Про це повідомляють “Українські новини” з посиланням на матеріали суду.

Зазначено, що 21 червня 2018 року “альфівцю” співробітники Управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури заочно повідомили про підозру за ч. 1 ст. 119 Кримінального кодексу (вбивство з необережності), ч. 2 ст. 365 (перевищення службових повноважень), ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, що спричинило смерть потерпілого) та ст. 128 (необережне тяжке тілесне ушкодження).

При цьому СБУ відправила бійця в службове відрядження в зону операції Об’єднаних сил.

“Виїздом прокурорів Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України в район проведення ООС в Луганській області встановлено, що підозрюваний дійсно виконує свої службові обов’язки і проходить військову службу безпосередньо на лінії зіткнення з противником, поблизу смт Станиця Луганська Луганської області”, – йдеться в матеріалах суду .

20 грудня 2018 року військова прокуратура змінила підозру Тарадаю і прибрала найтяжчу статтю, а саме – ч. 2 ст. 121, за яку передбачено до 10 років ув’язнення.

Тож тепер він підозрюється тільки в перевищенні службових повноважень, убивстві з необережності і заподіянні тяжкого тілесного ушкодження з необережності.

Максимальне покарання за ці злочини – п’ять років тюрми.

21 грудня 2018 року суд відправив “альфівця” під домашній арешт на строк до 8 січня 2019 року, але на початку січня відмовився продовжити цей запобіжний захід.

Суд вирішив відпустити підозрюваного на поруки.

Як повідомляла “Новинарня“, 19 лютого 2014 року в Хмельницькому мітингувальники захопили приміщення обласної держадміністрації, а також взяли в облогу прокуратуру області. Під час спроби мітингувальників потрапити в приміщення управління СБУ по них відкрили вогонь. Внаслідок цього загинули двоє людей – Людмила Шеремет та Дмитро Пагор.

Відповідальність за подію узяла на себе СБУ.

За версією слідства, Тарадай з метою відбиття імовірного нападу, діючи умисно, здійснив кілька пострілів з кулемета в напрямку нижньої частини дверей центрального входу.

Як відомо, 18 грудня минулого року колишнього очільника Служби безпеки у Хмельницькій області Віктора Крайтора, підозрюваного у справі про вбивство місцевих активістів Майдану, суд відпустив на волю під особисте зобов’язання.

Читайте також:
“Беркутівець”, який розганяв Євромайдан, працює помічником у нардепа з “НФ” Дейдея

Командир “Беркута” Кусюк, який розганяв Євромайдан, тепер воює з опозицією в Росії. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна